Hoera, je bent zwanger! Dit is natuurlijk fantastisch nieuws! Het is een periode waarin je, samen met je partner, uit zult kijken naar een verandering die je leven – in positieve zin – flink zal veranderen. Vol verwachting, maar met best een beetje spanning wordt er uitgekeken naar de echo’s en uiteindelijk de komst van de baby. Vol trots worden (de eerste) babyspullen aangeschaft en wordt de kinderkamer ingericht.

Maar naast alle vreugde tijdens de zwangerschap, brengt deze periode echter ook enkele vervelende veranderingen met zich mee. Aanstaande moeders krijgen te maken met gewichtstoename, misselijkheid, pijn in de benen, benen en voeten die gaan opzwellen en aderen in de benen die fors kunnen vergroten/opzwellen.

Als gevolg van de zwangerschap moeten de benen van een vrouw in verwachting harder werken dan ooit. Dit komt met name door het enorm toegenomen bloedvolume en het extra gewicht van de alsmaar groeiende baby die van invloed is op de optimale bloedcirculatie. Daarbij zorgt een toename van oestrogeen als je zwanger bent ervoor dat je vaatwanden wat verslappen.

Spataderen tijdens de zwangerschap

Doordat de wat kwetsbaardere aderen in de benen flink kunnen gaan opzwellen als gevolg van de toename van het bloedvolume, ontstaat er de kans op spataderen. Bij de een zullen dit enkel spinadertjes zijn, maar bij enkele aanstaande moeders kunnen er heftige spataderen optreden. Wanneer deze niet worden behandeld, dan bestaat er de kans dat ze alleen maar zullen verergeren.

Wie eenmaal spataderen heeft, die is er niet zo maar weer af. Het is een schade die is ontstaan aan de aderen in de benen en er is een aanzienlijke kans dat deze schade bij een volgende zwangerschap alleen maar verergert.

Daarom is het belangrijk om de spataderen tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk te onderdrukken. Dit kan door het dragen van sokken met compressie. Zit het krijgen van spataderen in de familie? Dan is het aan te raden om gelijk al van het begin af aan om zwangerschapskousen te dragen.

Waarom steunkousen dragen tijdens de zwangerschap?

Door steunkousen te dragen tijdens je zwangerschap wordt een optimale circulatie van het bloed in de benen gestimuleerd. Dit komt door de graduele compressie (in vier zones afnemende druk vanaf de enkel) in de sokken, welke er tevens voor zorgt dat vocht wat zich in de voeten en onderbenen wil ophopen sneller kan worden afgevoerd. Hierdoor worden minder vermoeide of pijnlijke benen ervaren. Je voelt je fitter. Ze geven je gewoon net even dat beetje extra support om het extra gewicht wat je bij je draagt op te vangen. Draag de compressiekousen ook ’s avonds op de bank voor meer uitgeruste benen. Vooral tijdens de laatste maanden kan dit als erg prettig worden ervaren.

Maar het dragen van sokken met compressie, oftewel steunkousen, hebben ook als voordeel dat ze de kans op spataderen verkleinen. Dit komt onder andere doordat de doorbloeding in de benen wordt gestimuleerd waardoor de aderen in de onderbenen minder zullen gaan opzetten.

Het is niet voor niets dat verloskundigen, huisartsen en gynaecologen adviseren om “zwangerschapskousen” te dragen, oftewel compressiekousen.

Waarom compressiekousen van Sockwell?

Steunkousen zwangerschap kopen? Dan ben je hier op de webshop van Sockwell aan het juiste adres. We hebben een ruim assortiment klasse 1 compressiekousen voor tijdens de zwangerschap. De Sockwell sokken zijn van uitstekende kwaliteit en vervaardigd van de fijnste natuurlijke materialen zoals merino wol en bamboevezels. Dit zijn temperatuur- en vochtregulerende materialen zodat de sokken zweetvoeten voorkomen en zorgen voor een constante temperatuur van de voeten. Maar wie bij compressiekousen meteen denkt aan suffe of lelijke sokken, die heeft het mis. Sokken van Sockwell zijn uitgevoerd in verschillende mooie kleuren en diverse dessins. Zo zit er ongetwijfeld een sok voor jou tussen.

Wanneer draag je ze?

Je kunt de steunkousen tijdens de zwangerschap het beste zo lang mogelijk gedurende de dag dragen. ’s Nachts is niet nodig, tenzij het je is aangeraden door een specialist. Ga je op reis terwijl je zwanger bent en zit je enkele uren stil in de auto of het vliegtuig? Vergeet dan zeker niet om de compressiekousen te dragen. Je zult alleen nog maar extra profijt hebben van de voordelen van het dragen van compressiekousen tijdens de reis.

Auteur Martijn

Comments (1)

Comments are closed.