Een natuurlijke vezel met buitengewone eigenschappen

Veel mensen vragen zich af waarom er juist merino wol gebruikt wordt in de sokken van Sockwell. Ze gaan er – onterecht – vanuit dat de wol jeukt en veel te warm is aan de voeten. Maar om deze misvatting te voorkomen hebben we vier kernwoorden voor u op een rijtje gezet: zacht, thermoregulerend, vochtbeheersing en anti-geur.

Zacht

De merinowol die wordt gebruikt voor de sokken van Sockwell is afkomstig van de Rambouillet Merino schaap. Maar waarom juist dit ras? Om hier kort antwoord op te geven moeten we terug naar de midden vijftiende eeuw. De wortels van de Rambouillet, ook wel bekend als de Franse Merino, stammen uit de tijd van de Moren in Noord- Afrika gedurende  de veertiende eeuw. Zij vergezelden de Moorse veroveraars die richting Spanje gingen en werden daar achtergelaten toen Spanje haar grondgebied weer opeiste.

Het superieure wol van de Rambouillet merino schapen hielp de Spanjaarden om de Europese wolhandel te domineren. De Spaanse overheid besloot hiertoe de export van dit ras te verbieden om ervoor te zorgen dat ze aan de top van de markt bleven. Midden negentiende eeuw vonden de eerste Rambouillet merino schapen eindelijk hun weg richting de Verenigde Staten, land van herkomst van Sockwell, waar vandaag de dag nog steeds het gehele productieproces plaatsvindt.

Cashmerino wol?

Wellicht heeft u de term al meerdere keren voorbij zien komen op onze website of in combinatie met Sockwell: Cashmerino. Maar wat betekent dit nou precies? Nog altijd wordt het ras zo puur mogelijk gehouden om de super fijne wolvezels van de merino schapen te handhaven, om zo de zachtste wol op de markt te creëren. Voor de sokken van Sockwell wordt alleen de fijnste wol van de binnenvacht gebruikt. Deze heeft een vezeldikte van slechts 19,5 micron. Ter vergelijking; een menselijke haar heeft een doorsnede van ongeveer 50 micron. De wol die gebruikt wordt is dus zo fijn, dat de huid de vezels niet kan voelen. De meeste mensen krijgen last van kriebelende wol als de wolvezel dikker is dan 28 micron. De wol die Sockwell gebruikt jeukt dus niet en voorkomt irritaties bij mensen met een gevoelige huid. Dat maakt het ook zo uitermate geschikt voor diabetes sokken, sokken speciaal ontworpen voor mensen met erg gevoelige voeten. De wol, zo zacht als het veel duurdere kasjmier, wordt bij Sockwell daarom ook wel Cashmerino® wol genoemd. Een combinatie van Cashmere (Kasjmier in het Engels) en Merino wol.

Temperatuur regulerend

Ook al is de wol zo heerlijk zacht, dan voelt het veel te warm aan omdat wol zo heet is, toch? Fout! Merinowol is een natuurlijke thermoregulerende vezel. Dit betekent dat de wol helpt om het microklimaat van het menselijk lichaam te regelen. Makkelijker gezegd, het helpt bij het handhaven van de lichaamstemperatuur, zodat het niet te warm of te koud wordt op het moment u de wol draagt.

Dit komt door vocht te absorberen. Waar synthetische stoffen als polyester slechts maximaal 1 procent van het eigen gewicht absorberen, zijn natuurlijke vezels als katoen en wol veel beter. Maar zelfs katoen absorbeert slechts 24 procent, terwijl wol tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan absorberen. Maar wat gebeurt er dan met alle vocht die de wolvezels hebben opgenomen?

Vochtbeheersing

Het geheim van de goede vochtopname van merinowol, zijn de holle vezels waaruit de wol is opgebouwd. Wol functioneert zo als allemaal hele kleine “rietjes” die het vocht (zweet) van het lichaam onttrekken en vervolgens tijdelijk kan opvangen. Door uw eigen lichaamswarmte verdampt het vocht weer op geheel natuurlijke wijze, veel sneller dan waar synthetische stoffen in staat zijn.

Anti-geur

Alsof de voordelen van de wol nog niet verbazingwekkend genoeg zijn, kunnen we u bij dezen vertellen dat het ook nog eens een natuurlijk stank afstotende vezel is. U zult niet alleen geen zweetluchtjes ruiken, merino wol hoeft u ook niet zo vaak te wassen of met geurige zeepjes te behandelen om de stof van stank te ontdoen.

Hoe dit mogelijk is? De buitenlaag van de wolvezels heeft een hoge concentratie vetzuren met antibacteriële eigenschappen. Dat stoffen – en dus ook sokken – gaan stinken komt voort uit de bacteriële opbouw in de loop van de tijd. En juist de voeten zijn voor bacteriën een ideale plek om te groeien. Gevolg? De onaangename geur van zweetvoeten.

Onder andere zuren en zwavelachtige geurtjes waaruit onze lichaamsgeur bestaat, kunnen zich nauwelijks hechten aan de inwendige wolvezels. Dit is een reden waarom wollen kledingstukken langer gedragen kunnen worden en minder vaak gewassen hoeven worden, zonder dat ze gaan stinken. Daarom kunnen de sokken van Sockwell gerust vaker dan 1 keer gedragen worden, zonder ze tussendoor in de wasmachine te stoppen.

Auteur Martijn