HET DRAGEN VAN COMPRESSIEKOUSEN IS EEN EENVOUDIGE  OPLOSSING BIJ HET REDUCEREN VAN SPATADEREN. LEES GAUW VERDER WAAROM.

Spataderen voorkomen

Wat te doen tegen spataderen? Een vraag die waarschijnlijk door het hoofd van menig persoon spookt. De ene persoon heeft sneller last van spataders dan de ander, maar niemand wordt er blij van. Spataderen zijn nou eenmaal niet zo mooi en in sommige gevallen kunnen ze zelfs pijnklachten geven. Spataderen voorkomen zal voor de een wat makkelijker gaan dan voor de ander, maar gelukkig zijn er enkele simpele tips om de kans erop te voorkomen of anders aanzienlijk te verkleinen.

Spataderen oorzaak

Spataderen zijn kronkelige, dikke blauwe aders aan de oppervlakte van de huid. Ze ontstaan meestal op de benen. Bij vrouwen komen ze vaker voor dan bij mannen en vaak is er een erfelijke aanleg voor. Ook een zwangerschap, veel en lang onderweg zijn, een staand of zittend beroep en trombose zijn veel voorkomende oorzaken voor spataderen. Ze ontstaan doordat kleppen van de aders niet goed meer functioneren. De aders in ons lichaam zijn voorzien van kleppen om ervoor te zorgen dat bloed maar één richting uit kan stromen, in de richting van het hart. Het kan echter voorkomen dat deze kleppen niet meer helemaal goed dichtgaan. Er stroomt dan wat bloed terug, waardoor er druk op de ader komt te staan en deze hierdoor wat opzwelt. Dit resulteert in een spatader. Omdat het bloed in de benen zich met meer kracht omhoog moet stuwen, ontstaan spataderen hierom vaker in de benen.

Door de druk die compressiekousen op de benen uitoefenen, wordt het bloed geholpen omhoog gestuwd te worden. Het stimuleert de kleppen in de aders beter te functioneren en bloed heeft dus minder snel de neiging weer terug te stromen. Door de compressie in de sokken komt er dus minder druk op de aders te staan, wat de kans op een spatader aanzienlijk verkleint.

Lees verder onder de afbeelding voor nog meer tips om spataderen te voorkomen. Direct compressiekousen bestellen? Bekijk het ons volledige aanbod compressiekousen.

Spataderen voorkomen?

Wat te doen tegen spataderen?

De voornaamste oorzaak van spataderen ligt dus eigenlijk bij een niet optimale bloedcirculatie. Spataderen voorkomen, of de kans erop aanzienlijk verkleinen, kan dus al met een paar simpele tips.

Blijf in beweging

In beweging blijven is niet alleen goed voor onze algehele gezondheid, maar het is ook een zeer effectief middel tegen spataderen. Je hoeft je echt niet meteen aan te melden bij de sportschool – al is cardio een zeer goede manier om spataderen in de benen tegen te gaan – ook regelmatig wandelen en fietsen dragen al een steentje bij om de kans erop te verkleinen. Pas echter weer op bij (intensieve) krachttraining als u aanleg heeft voor spataders.

Heeft u een staand of zittend beroep? Loop dan regelmatig even een rondje om de benen in beweging te houden. Ga ook tijdens de pauze een blokje om en pak de trap in plaats van de lift te nemen. Bij een staand beroep is het ook belangrijk om de benen (na werktijd) hoog te houden. Plof ’s avonds lekker op de bank met de benen omhoog. Als u de hele dag heeft gestaan verzamelt het bloed zich sneller op het laagste punt en hierdoor kan er extra druk komen te staan op de aderen in de benen. Door de benen hoog te houden, stroomt het bloed vanuit de onderste ledematen weer wat gemakkelijker richting het hart.

Draag kousen voorzien van compressie

We kunnen ons goed voorstellen dat veel in beweging blijven met een staand of zitten beroep nou eenmaal erg lastig is tijdens het werk. Ook ondertekende heeft een kantoorbaan en ik begrijp dus goed dat het telkens verlaten van de werkplek geen reële optie is. Kousen die zijn voorzien van compressie zijn hiervoor een goede oplossing. Het dragen van compressiekousen zorgt voor een optimale bloedcirculatie. Ze stimuleren hiermee een opwaartse doorstroming van het bloed richting het hart. Dit verkleint de kans op het stollen van het bloed en dat het zich gaat ophopen in de voeten en benen. Ze zijn dus niet alleen een goed middel tegen spataderen, maar ook het gevoel van vermoeide en/of opgezette benen en voeten wordt gereduceerd.

Draag geen te strakke of knellende kleding

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig na een tip om compressiekousen te dragen, maar dermate strak zittende kleding of kleding wat knelt, kan de doorstroming van het bloed juist in de weg zitten. Het geeft te veel druk op de aderen, waardoor het bloed meer weerstand ondervindt bij rondpompen. De druk die dan op de aderen komt te staan kan dan weer zorgen voor spataderen.

Draag comfortabele schoenen

Wie dagelijks op hoge naaldhakken loopt, heeft meer kans op het krijgen van spataderen. Ook al loopt u het liefst altijd op hoge hakken en zijn het voor u comfortabele schoenen, probeer ze dus niet vaker dan 2 á 3 keer peer week te dragen.

Voorkom veel zwaar tillen

Zwaar tillen zet de aderen extra onder druk. Hierdoor kunnen ze gaan uitzetten en ervoor zorgen dat het vaatklepje niet meer goed kan afsluiten.

Denk aan uw gewicht

Mensen met overgewicht hebben meer kans op spataderen. Door het extra gewicht rondom de buik kan het bloed vanuit de benen minder makkelijk naar het hart worden terug gepompt. Er komt dan meer druk op de aderen te staan.

Let dus goed op uw voeding. Bijkomend voordeel van gezond eten is dat het belangrijk is om uzelf fit te houden en het bijdraagt aan een goede bloedsomloop.

Neem een koude douche

Zeker niet de meest aangename tip, maar het regelmatig nemen van een koude douche bevordert wel de elasticiteit van de bloedvaten. Liever geen koude waterstraal over u heen? Spoel uw voeten en benen aan het eind van de douchebeurt dan even af met koud water. Begin altijd bij de voeten en ga langzaam aan omhoog.

Masseer de voeten en benen

Spataderen voorkomen door een heerlijke massage? Ja echt, het helpt als u de voeten en benen regelmatig masseert. Een goede massage voor de benen stimuleert de bloedcirculatie. Begin bij de voeten en werk langzaam omhoog toe. U kunt hiervoor normale massageolie gebruiken, maar bij de drogisterij of apotheek zijn er ook speciale oliën verkrijgbaar die de bloedcirculatie extra stimuleren.