Vermoeide benen

Iedereen kent het probleem wel, het gevoel van zware of vermoeide benen. Alleen de ene persoon heeft er sneller last van dan de ander en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Maar waar komt het vervelende gevoel van vermoeide benen vandaan en wat kunt u er aan doen?

Oorzaken van vermoeide benen

Vermoeide benenLast van vermoeide en zware benen? Meestal is de oorzaak makkelijk te achterhalen. Lang achtereenvolgend staan, een dag slenteren tijdens een stedentrip of tijdens het winkelen, een lange vliegreis of autorit, een zwangerschap, een intensieve sportsessie en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Door één van deze activiteiten heeft iedereen wel eens last van vermoeide benen. Het gevoel is dan na een dag ook wel weer verdwenen.

Echter hebben sommige mensen regelmatig last van dit vervelende gevoel en dan is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Vaak ligt het aan een slechte bloedcirculatie. Het ouder worden is een veel voorkomende oorzaak van een wat vertraagde bloedsomloop. Dit komt doordat de vaatwanden wat verslappen naarmate we ouder worden. Oudere mensen ervaren dan ook vaker het gevoel van zware of vermoeide benen dan jongeren. Soms kan een slechte bloedcirculatie ook komen door een erfelijke aanleg.

Andere oorzaken kunnen zijn overgewicht en/of een ongezonde levensstijl zoals roken en weinig beweging.

Wat te doen tegen vermoeide benen?

Heeft u vaak last van vermoeide benen, dan kan hier gelukkig wat aan gedaan worden om de klachten te verminderen.

Heeft u bijvoorbeeld een dag lang gestaan, gewinkeld of een lange reisdag achter de rug en hierdoor last van vermoeide en zware benen? Leg de benen even lekker omhoog. Het hart hoeft dan minder zijn best te doen om het bloed rond te pompen en het zorgt ervoor dat het bloed vanuit de voeten en benen met minder moeite weer richting het hart wordt gepompt.

Voldoende bewegen, niet roken, gezond eten en niet te veel koffie en alcohol drinken. Kort gezegd, een gezonde levensstijl aanhouden zorgt er niet alleen voor dat we beter in ons vel zitten en de kans verkleinen op onder andere hart- en vaatziektes, maar het helpt ook het regelmatige gevoel van vermoeide benen te verkleinen. Heeft u last van overgewicht en regelmatig vermoeide en zware benen? Probeer dan af te vallen.

Ook een regelmatige – liefst dagelijkse – koude douche voor de benen zal helpen. Begin bij een van de voeten en ga heel langzaam met de straal omhoog tot boven de knie. Herhaal dit voor het andere been. Een halve minuut per been is voldoende. De koude waterstraal trekt de aderen samen en verbetert de werking van de aderkleppen. Smeer na het douchen al masserend vanaf de voeten de benen in met een speciale voedende crème. Er zijn hiervoor speciale crèmes verkrijgbaar bij de apotheek, drogist of natuurwinkel.

Het (regelmatig) dragen van te hoge hakken en erg strak zittende kleding vermijden zullen ook een positief effect hebben. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de bloedsomloop vertraagd. Dit zorgt niet alleen voor zware en vermoeide benen, ze kunnen ook zorgen voor spataderen. Eigenlijk alle tips die we hier noemen helpen ook spataderen voorkomen.

Compressiekousen; dé oplossing tegen vermoeide benen

Vermoeide benen? Met Sockwell sokken verlicht de problemenNaast de hierboven genoemde tips helpt het ook om compressiesokken te dragen. Compressiekousen zijn voorzien van een vanuit de voeten opgebouwde druk (klasse 1 of klasse 2) en dit stimuleert de bloedsomloop richting het hart toe. De zuurstoftoevoer naar de beenspieren wordt hiermee geoptimaliseerd en het voorkomt dat het bloed wat gaat stollen en zich hierdoor in de lager gelegen delen – dus de voeten en benen –  gaat ophopen, evenals het lichaamsvocht. Dit voorkomt weer het gevoel van vermoeide benen.

Maar nu denkt u bij compressiekousen wellicht meteen aan suffe, huidskleurige steunkousen die u alleen via de huisarts kunt krijgen. Onterecht, want compressiekousen (t/m drukklasse 2) zijn sokken geschikt voor iedereen en dagelijks gebruik. En omdat Sockwell de mensen hierover wil wakker schudden, zijn we ervan overtuigd dat “therapeutische sokken” prima samen kunnen gaan met een moderne lifestyle en mode. De compressiekousen zijn daarom verkrijgbaar in de mooiste kleuren en prints.

Aanhoudende klachten?

Blijven de klachten aanhouden en is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen? Neem dan contact op met uw huisarts. Het gevoel van vermoeide benen kan dieper liggende problemen hebben dan alleen een wat vertraagde bloedsomloop.