Bloedcirculatie

Sockwell maakt de mooiste compressiesokken die ook nog eens zeer comfortabel zitten. Maar waarom zouden we compressiekousen dragen en hoe werken ze? De hoofdtaak van compressiekousen is het verbeteren van de bloedcirculatie, door de bloedstroom vanuit uw voeten en benen naar uw hart te verbeteren. Maar om de werking van de sokken goed te begrijpen, gaan we in deze blog eens verder in op de werking van onze bloedsomloop van begin tot eind.

Circulatie is wat uw cardiovasculaire systeem de hele dag door doet. Het cardiovasculair is eigenlijk simpel gezegd uw hart- en vaatstelsel. Het hart, bloed en bloedvaten vormen uw bloedsomloop en het is het toedieningsysteem van uw lichaam. Bloed dat uit het hart komt brengt zuurstof en voedingsstoffen naar het lichaam en zorgt weer voor de afvoer van afvalstoffen zoals koolstofdioxide.

Het vaatstelsel bestaat uit honderdduizenden rubberachtige aders, van groot tot heel klein. De grote slagaders (arterieel stelsel) voeren het bloed uit het hart weg en de aderen (veneus stelsel) voeren het bloed weer terug naar het hart. Slagaders vervoeren het bloed onder hoge druk door het gehele lichaam en de kleine aders voeren het bloed weer zachtjes terug naar het hart.

Klik hier voor een uitgebreide uitleg over het cardiovasculaire systeem.

Circulatie problemen

Helaas kan het gebeuren dat een optimale bloedsomloop wordt gestoord, of zelfs deels wordt onderbroken (infarct). Kortom: ziekte en afwijkingen. Voorbeelden hiervan zijn bloedstolsels/trombose, spataderen en de ziekte van Raynaud. Het zijn slechts enkele voorbeelden van medische aandoeningen die leiden tot een slechte of een iets verminderde bloedsomloop.

Symptomen van een slechte bloedsomloop zijn tintelingen, gevoelloosheid en kloppende of stekende pijn in uw ledematen. Andere voorbeelden zijn een verminderd gevoel in de ledematen, verminderd cognitief vermogen (minder helder kunnen denken, etc.), verlies aan eetlust, onverklaarbare spijsverteringsproblemen, frequente uitputting en vermoeidheid, verzwakt immuunsysteem, verminderd libido, koude ledematen, huidverkleuring, donkere kringen onder de ogen, broos haar en nagels, zwelling van de voeten en handen en spataderen.

Natuurlijk kan deze uitgebreide lijst met symptomen van toepassing zijn op veel andere medische problemen, dus raadpleeg altijd eerst een arts voordat u aannames gaat doen. Afgezien van medicatie of een operatie, meestal het laatste redmiddel, kunt u zelf al vaak de problemen verminderen of zelfs voorkomen. Vaak zal geadviseerd worden uw levensstijl aan te passen, zoals gezonder eten en meer bewegen, maar bijvoorbeeld ook door er op te letten wat u om uw voeten draagt. En hier komt Sockwell om de hoek kijken.

Voordelen van sokken met compressie

Hoe werken de compressiekousen Sockwell en waarom maken ze een verschil in de bloedcirculatie?

Sockwell sokken met graduele compressie oefenen de meeste compressie uit op de enkel en het compressieniveau neemt geleidelijk af naar het been toe. Ze zijn ontworpen met strikte medische en technische specificaties om het juiste niveau van enkeldruk en graduatie van compressie te bieden.

De reden dat de compressie bij de enkel begint en naar het been (omhoog) toe afneemt, is om ervoor te zorgen dat het bloed beweegt in de richting van de minste weerstand in de lager gelegen aderen in plaats van te interfereren met de stroom van de slagaders. De slagaderen hebben namelijk de neiging om het bloed in de nabijgelegen aderen weer wat terug naar beneden te duwen. De compressie rond de enkel zorgt ervoor dat de aders enige ondersteuning hebben bij het terugvoeren naar het hart.

Beginnend bij de enkel en aflopend richting de knie betekent dat het bloed niet terugvloeit in de voet of de lateraal in de oppervlakkige aderen. De graduele compressie stimuleert het bloed in de juiste richting te stromen, zodat het bloed teruggaat naar het hart.

Mag iedereen compressiesokken dragen?

 

De sokken zijn over het algemeen veilig in gebruik en de weinige complicaties die wel kunnen optreden zijn door onjuist gebruik. Slecht passende sokken kunnen ongemak veroorzaken en als u arteriële problemen heeft, kunnen de sokken dat verergeren. Wanneer de sokken gedragen worden over kleding in plaatst van direct op de huid, dan zullen de compressie eigenschappen geen effect hebben of zelfs circulatieproblemen veroorzaken. Om deze reden mogen sokken vanaf compressie klasse 3 ook niet zonder geneeskundige verklaring worden gedragen.

Sockwell sokken zijn voorzien van klasse 1 of klasse 2 compressie en mogen dus door iedereen gedragen worden. In Amerika, waar Sockwell vandaan komt, zijn de sokken goedgekeurd door de American Podiatric Medical Associatio Approval. Om goedkeuring te krijgen van de APMA wordt het product ter controle en beoordeling voorgelegd aan een groep APMA-podologen om te zorgen dat het product de gezondheid van de voeten bevordert.

Compressiesokken verbeteren de bloedcirculatie en zijn niet alleen bedoeld voor mensen met reeds bestaande problemen met de bloedsomloop. Ze zijn ontworpen voor iedereen die de hele dag staat of stilzit. Kortom: iedereen! Wilt u een optimale bloedsomloop stimuleren, minder vermoeide benen en voeten of een compliment ontvangen over hoe hip uw sokken zijn, dan bent u op zoek naar compressiesokken van Sockwell! De kousen zijn ook ideaal om veel voorkomende klachten te verminderen tijdens een zwangerschap of een lange vliegreis, waarmee ze tevens de kans op reizigerstrombose minimaliseren.

De verschillende categoriën

Naast compressiekousen voor algemeen gebruik, bestaat er een diversiteit aan categorieën. Dit komt omdat compressie in sokken ook bijdraagt aan het verminderen van verschillende voetklachten als hielspoor en goede ondersteuning geven bij tal van sporten. Daarom zijn hiervoor speciale sokken en kousen ontworpen, met elk nog weer hun specifieke eigenschappen voor de betreffende doeleinden. De verschillen zitten onder andere in de opbouw van de sok, zoals het materiaalgebruik en de plaats waar anatomische verdikkingen zijn aangebracht. Wie op zoek is naar sokken met compressie voor tijdens het sporten, kan dus het beste kiezen voor sportsokken. Mensen met diabetes of gevoelige voeten kunnen daarentegen het beste kiezen voor diabetes sokken, aangezien deze juist géén compressie hebben.

Auteur Martijn

Comments (2)

Comments are closed.