Tijdens een zoektocht op Google bent u vast al regelmatig tegengekomen dat compressiekousen gunstige effecten hebben tijdens of na het sporten. Echter is de kans groot dat u ook regelmatig artikelen bent tegengekomen die dit verhaal juist weer tegenspreken. Maar hoe zit het nou?

Waarom compressie helpt

Voordat we u uitleggen waarom sportsokken met compressie deel van uw trainingsoutfit zouden moeten uitmaken, leggen we eerst kort uit wat compressiekousen precies doen.

Laten we eerst eens kijken naar de reis die bloed aflegt als het richting uw benen reist. Het hart pompt bloed door de aderen in uw lichaam om zuurstof naar alle ledematen te transporteren. Maar eenmaal daar aangekomen moet het bloed op een of andere manier ook weer terug. Dit is waar de aderen hun werk weer doen. Ze duwen het bloed terug naar het hart en het proces begint weer helemaal opnieuw.

Maar het moment dat bloed vanuit de ledematen weer terug gepompt moet worden is waar het soms even niet helemaal goed gaat. Ook de bloedstroom in uw lichaam heeft te maken met de zwaartekracht als het weer terug omhoog richting het hart gepompt moet worden. Sommige gezondheidsproblemen kunnen de bloedsomloop echter belemmeren, en dat betekent dat bloed zich verzamelt in de aderen van de onderbenen of voeten. De aderen zijn niet dan niet meer in staat al het bloed snel terug te pompen. Dit kan leiden tot vermoeidheid of zelfs levensbedreigende bloedstolsels.

Een manier om het risico op deze gezondheidscomplicaties te verkleinen is door het bloed een handje te helpen bij het wegvloeien. Dit kan door enige druk op het bindweefsel en de wanden van de aderen uit te oefenen. Hierdoor stimuleert u een opwaartse druk die het bloed helpt op tijd terug te vloeien naar het hart. De gemakkelijkste manier om deze ondersteuning te krijgen, zonder medische ingrepen, is door compressiesokken of -kousen te dragen.

Voordelen voor atleten

Nu we kort hebben uitgelegd waarom compressie helpt, gaan we hier verder in op de voordelen voor atleten. Want waarom zouden sporters baat hebben bij het dragen van sokken of kousen met compressie.

Op een gegeven moment dachten onderzoekers dat compressiekousen een rol zouden kunnen spelen bij het presteren van sporters, in de overtuiging dat de sokken de bloedstroom zouden verbeteren en het hart zouden helpen om efficiënter te pompen. Een hart dat het bloed efficiënter rondpompt zorgt ervoor dat de spieren meer zuurstof krijgen en het vermindert een snelle opbouw van melkzuur. Meer zuurstof en minder melkzuur betekent snellere sprints, langere sprongen en meer kracht bij bijvoorbeeld bankdrukken, toch?

Helaas is nog niet iedereen het hier mee eens. Studies ondersteunen niet de hypothese dat er een duidelijke correlatie is tussen het dragen van compressiekousen en verbeterde atletische prestaties. Maar een ding is duidelijk; het dragen van sportsokken met compressie heeft geen negatieve invloed op de prestaties. Wat onderzoekers wel weten is dat ze zwellingen helpen te verminderen wanneer ze herstellen van uw training.

Resumé: sportsokken of kousen voorzien van compressie dragen misschien niet direct bij aan het verbeteren van uw sportprestaties, maar ze zullen zeker bijdragen aan een snellere hersteltijd, minder irritaties van zwellingen en sowieso geen negatieve effecten hebben.

Hoe compressiekousen te dragen tijdens de training

Nu we hebben uitgelegd wat de voordelen zijn voor atleten, is het belangrijk om ook nog even te vertellen hoe sport compressiekousen het beste gedragen kunnen worden. Tijdens of na de training en direct op de huid of niet?

Het laatste klinkt wellicht belachelijk om te benoemen, maar kijk maar eens goed om u heen of op foto’s. Vaak genoeg komt het voor dat compressiekousen of sportsokken worden gedragen over een panty of (trainings)broek. Hoewel het voor sommigen wellicht stijlvol of prettiger is om te doen, is het de verkeerde manier om compressiekousen zo te dragen. Het gaat ten koste van de voordelen van de compressie. Draag sokken of kousen met compressie dan ook direct op de huid voor een optimaal effect. Draagt u al een compressiebroek, zorg er dan voor dat u geen compressiekousen eroverheen draagt. Dit vormt een klein gezondheidsrisico en is bovendien ook ongemakkelijk.

Sport compressiekousen kunnen het beste tijdens en nog enkele uren na de workout gedragen worden. Er kan natuurlijk ook voor gekozen worden om de sportsokken na de workout en het douchen te vervangen voor normale compressiekousen gedurende de rest van de avond of enkele uren na het sporten.

Auteur Martijn