Shin Splints

Shin Splints

Heb jij wel eens van shin splints gehoord? Niet? Dan ben je lang niet de enige. Toch komt het bij veel mensen voor. Het is een typisch voorbeeld van een blessure veroorzaakt door overbelasting. Het kan verschillende oorzaken hebben. Shin splints is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan of rondom het scheenbeen. Het komt veel voor bij sporters en dan met name bij hardlopen, (zaal)voetbal, volleybal, basketbal en turnen. Tijdens het hardlopen en springen wordt het scheenbeen zwaar belast. De blessure uit zich meestal in pijn aan het scheenbeen, vlak boven de enkel en iets aan de binnenkant van het been. Daarom wordt aangeraden om compressiekousen te dragen tijdens het sporten. Hoe sokken tegen shin splints kunnen helpen, lees je verderop in deze blog.

  1. Wat is shin splints?
  2. Hoe ontstaan shin splints?
  3. Symptomen shin splints
  4. Shin splints voorkomen
  5. Hoe kunnen compressiekousen shin splints verlichting bieden?

Wat is shin splints?

Shin splints is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan of rondom het scheenbeen. De meest voorkomende aandoening is scheenbeenvliesontsteking, een ontsteking aan het botvlies bij het scheenbeen. Een andere veel voorkomende irritatie is een (lichte) ontsteking aan de achterste scheenbeenspier. Je voelt de pijn dan uitstralen vanuit het midden van het scheenbeen. De irritatie of pijn kan zich ook aan het scheenbeen zelf voordoen. Dit duidt vaak op een stressfractuur. Hierbij ontstaan er allerlei kleine scheurtjes in het scheenbeen, waardoor het bot broos wordt en sneller overbelast raakt. Hoewel minieme scheurtjes in de botten heel normaal zijn, krijgt het scheenbeen bij shin splints onvoldoende tijd om te herstellen en nieuw botweefsel aan te maken.

Er bestaan nog vele andere scheenbeen aandoeningen, allemaal onder de noemer ‘shin splints’. De hierboven genoemde zijn echter de meest voorkomende aandoeningen.

Hoe ontstaan shin splints?

Shin Splints wordt veroorzaakt door overbelasting van de benen. Met name onder (binnen) sporters komt het veel voor. Het scheenbeen is erg gevoelig voor overbelasting. Vooral als de beenspieren niet sterk genoeg zijn om de belasting aan te kunnen, wordt er sneller teveel druk uitgeoefend op het scheenbeen.

Te intensief en eentonig sporten is dan ook een van de grootste oorzaken van shin splints. Vooral te snel beginnen met trainen kan klachten veroorzaken, evenals een verkeerde techniek. Een warming-up en een goede trainingsmethode zijn dan ook van essentieel belang om shin splints te voorkomen. Ook veel trainen op een harde ondergrond komt het voorkomen van scheenbeenklachten niet ten goede.

Symptomen shin splints

Het meest voorkomende symptoom van shin splint is pijn aan het scheenbeen, vooral aan de binnenkant, net boven de enkel. Meestal treedt de pijn dan op tijdens de belasting. Maar als het chronisch wordt treden de klachten ook op in ruststand. Andere symptomen zijn een doffe pijn aan de voorzijde van het onderbeen, pijn aan beide kanten van het scheenbeen, pijn aan het binnenste deel van het onderbeen, lichte zwelling in het onderbeen en gevoelloosheid en zwakte in de voeten. De pijnklachten laten zich het best omschrijven als een stekende pijn. Des te erger de ontsteking is, des te scherper en heviger de pijn. Patiënten bij wie de shin splints in een ver stadium waren, beschreven de pijn als stokslagen.

Shin Splints voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Om shin splints te voorkomen is het dus belangrijk om alvorens je aan de training begint een goede warming-up te doen en de training langzaam op te bouwen. Draag ook goede sport- of hardloopschoenen met goede ondersteuning en voldoende demping. Het beste kun je je hierover laten informeren bij een goede sport- of schoenenspeciaalzaak. Zij kunnen desgewenst de juiste schoenen aanmeten.

Shin Splints komen veel voor bij mensen met stijve of verkorte kuitspieren. Of dit bij jou het geval is, is gemakkelijk zelf te achterhalen. Dit is eenvoudig te testen door op je hurken te gaan zitten met de voeten plat op de vloer. Als de kuitspieren erg strak aanvoelen of pijn doen, dan zijn je kuitspieren verkort. Gelukkig is hier wat aan te doen door twee keer daags de kuitspieren te rekken. Dit kun je bijvoorbeeld ‘s-ochtends na het opstaan en nogmaals een keer in de avond doen. Elke dag, en sowieso voor en na elke training, voldoende rek- en strekoefeningen doen verkleint de kans op shin splints en andere blessures aanzienlijk.

Tot slot wordt aangeraden om ter voorkoming van shin splints compressiekousen te dragen. Belangrijk is om er dan op te letten dat je de juiste sokken tegen shin splints uitkiest. De compressiekousen moeten sowieso ter hoogte van het scheenbeen vallen, dus rondom het onderbeen gedragen worden. Je kunt er dus ook voor kiezen om compressie tubes te dragen als je liever geen sokken met voetstuk draagt tijdens het sporten.

Voorkom shin splints en andere blessures

  • Goede warming-up alvorens aan de training te beginnen
  • Training langzaam opbouwen
  • De kuitspieren trainen
  • Draag goede sport- of hardloopschoenen met voldoende demping
  • En schoenen met goede ondersteuning voor de voetboog
  • Draag compressiekousen of compressie tubes
  • Doe voldoende rek- en strekoefeningen voor én na de training
  • Neem voldoende rust tussendoor

Hoe kunnen compressiekousen shin splints verlichting bieden?

Hoe kunnen compressiekousen shin splints helpen voorkomen en verlichting bieden? Door het dragen van compressiekousen of compressie tubes (sleeves) worden de kuitspieren strak tegen het scheenbeenvlies aangedrukt. Dit zorgt ervoor dat de kuitspieren minder heen en weer schudden tijdens het hardlopen of springen. Het schokabsorberende effect voorkomt spierbeschadigingen aan de benen. Tevens wordt er door de compressie in de kousen of tubes minder kracht uitgeoefend op het scheenbeenvlies. Dit helpt bij het voorkomen van klachten aan het scheenbeen. Daarbij dragen compressiekousen bij aan een sneller herstel van shin splints doordat ze zorgen voor meer stabiliteit en het heen en weer schudden van de kuitspieren wordt verminderd. Het scheenbeenvlies krijgt hierdoor wat meer rust. Echter is de allerbeste behandelmethode nog altijd het nemen van voldoende rust.

Daarnaast zorgt de compressie in de sokker of tubes ervoor dat de bloedcirculatie optimaal is. De beenspieren krijgen voldoende zuurstof, en afvalstoffen en vocht worden sneller afgevoerd. Het dragen van compressiekousen verkleint dus de kans op blessures zoals die van shin splints.

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen