Het Restless Legs Syndroom (RLS) is een zeer vervelende bewegingsdrang in de benen. Het gevoel van rusteloze benen kenmerkt zich door een zeer aanwezige en soms zelfs oncontroleerbare drang om ze te bewegen. Het is een erg vervelend, branderig, jeukend, tintelend, trekkend of ander onaangenaam gevoel in de benen. De drang om te bewegen komt met name voor in situaties van rust.


Het gevoel van onrustige benen

Het restless legs syndroom, ook wel rusteloze benen syndroom genoemd, laat zich het beste omschrijven als het gevoel van onrustige benen en de dwang om ze te bewegen. Het is niet pijnlijk, maar het gevoel is zeer vervelend. Meestal komen de klachten in de loop van de avond opzetten en duren tot het begin van de nacht. Het gevoel neemt tijdelijk af door bewegen, maar dit is slechts van korte duur. Het is een erg vervelende aandoening, die juist tijdens rust komt opzetten. Wie last heeft van restless legs heeft dan ook vaak problemen met in slaap komen. Daarnaast hebben mensen met RLS vaak last van schokkende bewegingen van de benen, en soms de armen, tijdens de slaap. Wanneer dit regelmatig voorkomt, wordt er gesproken van Periodic Limb Movement Syndroom (PLMS). Ze worden hierdoor meerdere keren per nacht wakker met als gevolg slaaptekort en een gevoel van vermoeidheid overdag.

Het Restless Legs Syndroom (RLS) is een neurologische aandoening die voorkomt bij 10 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking. De diagnose RLS wordt meestal pas bij mensen van middelbare leeftijd vastgesteld, maar veel patiënten herinneren zich dat ze er op jonge leeftijd al last van hadden. In het begin treden de symptomen heel af en toe op, zo’n één keer per maand of in een bepaald seizoen, maar langzamerhand komen de klachten vaker opzetten. Na verloop van tijd kunnen de klachten een dermate grote aanslag vormen op het lichaam en het dagelijks leven, dat maatregelen noodzakelijk zijn. Belangrijk is dat er eerst naar mogelijke oorzaken wordt gezocht. Aan de hand daarvan kan worden gekeken naar oplossingen. Als deze opties geen verlichting (meer) bieden, dan kan het nodig zijn om over te gaan tot medicatie op voorschrift van een arts. Het betreffen dan onder andere middelen die het dopamine in de hersenen verhogen. Echter werkt medicatie lang niet bij iedereen en kan deze vervelende bijwerkingen hebben. Daarom is het belangrijk dat er eerst gekeken moet worden wat men er zelf aan kan doen, zoals het dragen van compressiekousen en de levensstijl aanpassen.

Restless legs oorzaak

Het Restless Legs Syndroom is een neurologische aandoening die in de medische wereld nog steeds de nodige geheimen kent. In veel gevallen is de oorzaak niet bekend. Tegenwoordig wordt gedacht dat RLS wordt veroorzaakt door een verstoorde dopamine huishouding in de hersenen. Dopamine is een stofje dat signalen doorgeeft van de ene naar de andere zenuwcel in de hersenen.

Mensen met onder andere suikerziekte, reuma, aandoeningen aan de schildklier of nieren, de ziekte van Parkinson of spataderen hebben een verhoogde kans op restless legs. In de helft van de gevallen speelt erfelijkheid een rol. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of ijzer- en/of vitaminetekort de klachten verergeren.

Onrustige benen tijdens zwangerschap?
Ook vrouwen tijdens een zwangerschap hebben vaak last van onrustige benen. Vooral in het laatste trimester komen de klachten vaak voor. Bij vrouwen die al last hebben van rusteloze benen, kunnen de klachten bij een zwangerschap erger worden.

Rusteloze benen voorkomen

De aandoening restless legs zijn helaas nog niet te bestrijden, maar gelukkig de symptomen van restless legs wél! Als er een aanwijsbare oorzaak gevonden kan worden, bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen, dan willen de klachten wel eens aanzienlijk worden verminderd als er andere medicatie wordt voorgeschreven.

Bij mensen met milde tot matige RLS klachten kunnen deze aanzienlijk worden verkleint, of zelfs voorkomen worden door een aanpassing van de leefstijl.

  • Verminder het gebruik van cafeïne, alcohol en tabak
  • Zorg voor een regelmatig slaappatroon en een goed geventileerde slaapkamer
  • Zorg ervoor dat u voldoende vitamine C, E en zink binnenkrijgt
  • Zorg voor voldoende beweging (sport, wandelen)
  • Vermijd intensieve lichamelijke inspanning voor het slapen gaan
  • Doe regelmatig rek- en strekoefeningen
  • Neem af en toe eens een warm voetbad
  • Voorkom lang in dezelfde houding zitten
  • Draag compressiekousen

Verlichting van restless legs met compressiekousen

Ervaart u het gevoel van rusteloze benen, dan helpt het dragen van compressiekousen om het vervelende gevoel te minimaliseren of zelfs te voorkomen. De 4-zone compressie in onze Sockwell compressiekousen oefent druk uit op de benen en bevorderd de bloedcirculatie. Dit zorgt voor meer rust aan de benen.