MEER ENERGIE, ONDERSTEUNEND DRAAGCOMFORT EN MINDER VERZURING. FIETSSOKKEN ZIJN DE PERFECTE AANVULLING OP DE OUTFIT BIJ LANGE FIETSTOCHTEN, MOUNTAINBIKEN OF VOOR DE FIETSVAKANTIE.

Nederland is en blijft een echt fietsland. Nergens anders in de wereld wordt er zo veel gefietst als in Nederland. We tellen zelfs meer fietsen dan inwoners en in 2019 werd er een recordomzet van ruim 1,2 miljard euro gehaald met de verkoop van nieuwe fietsen. En sinds de coronacrisis zijn nog meer mensen op de fiets gestapt.

Fietssokken met compressie

Of je nu op de fiets stapt voor een mooie fietstocht, op fietsvakantie gaat of op de MTB stapt voor een sportieve mountainbike rit, heb je al eens stilgestaan bij het dragen van de sokken die je aantrok alvorens je op de fiets stapte? De kans is groot van niet. Toch kunnen goede fietssokken het verschil maken. We hebben het dan over sokken met compressie die zijn vervaardigd van de juiste materialen. Waar compressiekousen bij hardlopers al de normaalste zaak van de wereld zijn, is het bij fietsers en mountainbikers nog steeds een beetje het ondergeschoven kindje. Maar wat is dan het nut van compressiekousen dragen tijdens het fietsen of mountainbiken? Dat leggen we je hier graag uit. Als je alle voordelen op een rij zet, snap je al snel waarom hardlopers al enkele jaren (letterlijk) weglopen met compressiekousen.

Meer energie en minder verzuring

Onze compressiekousen en hoge sportsokken zijn voorzien van 4-zone compressie. Zoals de naam al aangeeft, leveren de kousen een bepaalde mate van druk. Bij Sockwell klasse 1 compressiekousen is dit 15-20 mmHg. De compressie neemt vanaf de enkel trapsgewijs af tot net onder de knie. Dit stimuleert de bloedsomloop en voorkomt vochtophoping in de voeten en onderbenen. Door zwaartekracht hebben vocht en bloed nou eenmaal de neiging een beetje in de onderste ledematen te blijven hangen. Door de compressie in de sokken wordt het lichaam een handje geholpen om het bloed en vocht omhoog te stuwen. Dit kost je lichaam minder energie die jij weer goed kunt gebruiken bij de inspanning tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om nog net even dat laatste klimmetje te halen.

Een optimale bloedsomloop zorgt er tevens voor dat de benen sneller weer worden voorzien van bloed met voedingsstoffen en zuurstof. De druk die door de kousen op de benen wordt uitgeoefend, helpen tevens om afvalstoffen sneller af te voeren. Je hebt hierdoor minder snel last van vermoeide of verzuurde benen. Ze helpen tevens kramp en stijve kuiten voorkomen. Klachten waar veel sportfietsers regelmatig last van hebben.

Bij intensieve inspanning ontstaat er spierschade. Hierbij wordt er celweefsel afgebroken, waarvan resten bestaan uit eiwitten. Deze afvalstoffen blijven een beetje hangen tussen de cellen en zorgen ervoor dat weefselvocht moeilijker wordt opgenomen door de haarvaten van het lymfesysteem. Hierdoor ontstaat er vochtophoping wat weer een negatieve invloed heeft op de bloedcirculatie. De compressie zorgt ervoor dat spieren worden samengeknepen, waardoor de afvalstoffen minder kans krijgen tussen de cellen te blijven hangen.

Uit een Nieuw Zeelands onderzoek is gebleken dat met behulp van compressiekousen het herstel zo goed is bevorderd, dat een tijdrit over 40 kilometer 1,2 procent sneller werd afgelegd.

Minder kans op blessures

Tijdens het mountainbiken kan het er op sommige stukken wild aan toe gaan. Als er een ruig en heuvelachtig pad getrotseerd moet worden, dan bieden compressiekousen goede ondersteuning. Dankzij de druk die de compressie uitoefent op de onderbenen, wordt voorkomen dat de beenspieren te veel heen en weer gaan schudden rondom de gewrichten. De spieren en pezen worden hierdoor minder belast. Dit voorkomt blessures en geeft een gevoel van extra ondersteuning.

Sneller spierherstel

recovery socks

Het dragen van compressiekousen tijdens – en na – de inspanning bevordert het spierherstel. Hierboven hadden we het al kort over spierschade die ontstaat bij een intensieve inspanning. Deze spierschade zijn in feite talloze scheurtjes in het spierweefsel. Doordat de compressie in de kousen druk uitoefent op de spieren, worden de scheurtjes samengeknepen. Dit zorgt voor sneller en beter herstel van het spierweefsel. En een goede genezing van de spieren zorgt weer voor minder littekenweefsel met als voordeel dat de spieren soepeler blijven. Je kunt het een beetje zien als een pleister om een wond dicht te houden. Het zorgt ervoor dat de wond sneller geneest, met minder kans op een litteken. We raden daarom aan om de compressiekousen ook na het mountainbiken of een fietstocht in de bergen te dragen, voor sneller herstel van de beenspieren.

Droge voeten en een aangenaam voetklimaat

Sockwell sokken zorgen voor zeer goede vochtabsorptie en temperatuurregulering. Dit komt omdat onze sokken zijn gemaakt van onder meer merinowol en bamboegarens. Beide materialen zijn in staat in korte tijd veel vocht op te nemen en op te drogen. Op geheel natuurlijke wijze. Merinowol is verder antibacterieel en ademend. Alle voordelen van onze merinowol is te lezen in onze blog “Waarom merinowol“.

Deze natuurlijke materialen houden de voeten droog, vrij van geurtjes en op constante temperatuur tijdens het fietsen. Doordat de sokken snel vocht (zweet) kunnen opnemen en laten verdampen door je eigen lichaamswarmte, houden ze je voeten warm als het wat kouder is en hebben ze een verkoelend effect als het wat warmer is.

Verlengt de levensduur van je (fiets)schoenen

Sokken die droog en fris blijven hebben een positief effect op de levensduur van je (fiets)schoenen. Ze voorkomen dat de schoenen gaan stinken en de voering aangetast wordt door te veel blootstelling aan een vochtig klimaat in de schoenen. Vocht is immers funest voor schoenen, met name modellen met een voering van leer. Daarom is het ook belangrijk om de schoenen regelmatig de tijd te geven om goed te luchten.

Dunne sokken die niet afzakken of kriebelen

Tijdens het fietsen of mountainbiken zit je niet te wachten op sokken die de hele tijd afzakken. Sockwell sokken zijn, naast merinowol en bamboe, ook voorzien van stretch nylon. Het zorgt voor een perfecte pasvorm die zich aanpast aan de voeten en benen van de drager. Het materiaal is enigszins rekbaar, zodat de sokken niet gaan knellen noch afzakken tijdens het fietsen.

Wat profs zal aanspreken is dat de sokken dun gebreid zijn. Dunne sokken zorgen voor meer contact en gevoel met de fietsschoenen en pedalen. Toch zorgen de dunne sokken niet voor koude voeten door de merinowol.

De merinowol die Sockwell gebruikt is van de fijnste kwaliteit, met een vezeldikte van slechts 19,5 micron. Dit voorkomt dat de sokken gaan kriebelen, omdat de huid deze dunne vezels niet kan voelen. Daarbij zijn de sokken vrij van voelbare naden, wat irritaties en blaren voorkomt door wrijvingen. 

Belangrijkste voordelen van fietssokken

Ervaar het gevoel van ondersteuning, voorkom vermoeide benen en altijd een aangenaam voetklimaat. Verkrijgbaar in modieuze designs en trendy kleuren.


Meer energie, minder snel verzuring of blessures en sneller spierherstel met onze dunne fietssokken die niet afzakken. Met de comfortabele sokken houd je het langer vol met minder moeite.

Lage of hoge fietssokken?

Of je beter kunt kiezen voor lage of hoge fietssokken is meer een persoonlijke kwestie. Voordeel van hoge sokken is de 4-zone compressie van het voetgedeelte tot aan de knie, die tevens ondersteuning bieden bij fietstochten die er wilder aan toe gaan. Zoals eerder beschreven ontlast dit de beenspieren en pezen. Een andere overweging om voor lage of juist hoge sokken te kiezen is het seizoen. In de winter kunnen hoge fietssokken als prettiger worden ervaren, gewoonweg omdat je hogere sokken draagt om de voeten én benen warm te houden. Als het warm is, zullen de meeste mensen de voorkeur geven aan korte sokken.

Waarom Sockwell compressiekousen als fietssokken aanschaffen?

✓ Zorgt voor een optimale bloedcirculatie
✓ Vitaler gevoel om het langer vol te houden
✓ Minder snel verzuurde benen
✓ Sneller spierherstel
✓ Minder kans op blessures
✓ Extra ondersteuning
✓ Zeer goede vochtabsorptie
✓ Ademend en sneldrogend
✓ Warm in de winter, verkoelend in de zomer
✓ Hoog draagcomfort en optimale pasvorm

Fietssokken kopen?

Sportieve sokken voor een actieve fiets- of MTB tocht. De sokken zijn voorzien van lichte klasse 1 compressie (15-20 mmHg). De Incline serie is speciaal ontworpen voor sportieve activiteiten als fitness, hardlopen en fietsen. Met de verschillende sportieve designs is er altijd een goede match te vinden met je sportoutfit.

Selectie aan stijlvolle sokken voor een recreatieve fietstocht. De compressiekousen zijn voorzien van lichte klasse 1 compressie (15-20 mmHg) en uitermate geschikt voor een actieve lifestyle. Ze zijn verkrijgbaar in diverse prints en kleuren.

Fietssokken heren kopen?

Fietssokken dames kopen?

Ga je met de fiets naar het werk? Dan zijn de compressiekousen niet alleen functioneel voor onderweg, maar profiteer je ook van de voordelen op het werk als je lang moet staan of zitten. En dankzij de natuurlijke, antibacteriële materialen hoef je je geen zorgen te maken over geurtjes. Meer weten? Lees erover in onze blog over werksokken. Dat maakt Sockwell sokken zo ideaal; bijvoorbeeld als goede fietssokken. Ze zijn multifunctioneel inzetbaar met altijd de voordelen van hoogwaardige sokken met compressie.

Leuke fietsfeitjes

Nederlanders fietsen in totaal zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dit komt neer op ruim 800 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten.

49% van de Nederlanders maakt recreatieve fietstochten.

Nederland telt naar schatting 22,8 miljoen fietsen. Dit zijn ruim 1,3 fietsen per inwoner. Uniek in de wereld. België telt 0,5 fietsen per inwoner.

In Nederland ligt naar schatting ca. 37.000 kilometer aan fietspad en daarnaast is er nog zo’n 4.700 kilometer aan weg met fietsstroken. Met 1.7 kilometer aan fietspad per vierkante kilometer heeft Zuid-Holland de meeste fietspaden. Zeeland heeft met 0,48 kilometer per km² de laagste dichtheid aan fietspaden. Wel zijn de Zeeuwen met een gemiddelde snelheid van 16,6 km/u de snelste fietsers van Nederland.

Het allereerste fietspad van Nederland, de Maliebaan in Utrecht, werd in 1885 geopend.

Utrecht is de stad met de drukste fietspaden van Nederland en ze liggen allemaal in het centrum van de stad. De drukste van allemaal? Het Smakkelaarsveld in Utrecht.

In de ochtendspits zijn er in Nederland meer fietsers dan auto’s op de weg!

Ruim 40% van de nieuw verkochte fietsen in Nederland is elektrisch, maar België is de echte e-bike koploper in Europa. In België is 45% van de nieuw verkochte fietsen elektrisch.

Het aankoopbedrag van een nieuwe fiets lag in 2019 op gemiddeld € 1.207.