Hielspoor is een veel voorkomende voetklacht waar meer dan 10% van de mensen wel eens mee te maken heeft gehad. Typische symptomen voor hielspoor zijn pijn onder de hiel bij onder meer lang staan of lopen. De aandoening wordt ook wel peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd. Gelukkig is het vaak goed te behandelen met zelfhulp en soms gaat het zelfs vanzelf over. Een effectieve hielspoor behandeling is met behulp van sokken van ferme compressie.


Wat is hielspoor?

De peesplaat, ook wel plantar fascia genoemd, verbindt de hiel met de voorkant van de voet en fungeert als een schokdemper en ondersteuning van de boog van de voet. Wanneer er te veel druk of spanning op de peesplaat wordt uitgeoefend, dan kan dit kleine scheurtjes en ontstekingen in het bindweefsel bij de hiel veroorzaken. Dit resulteert in een scherpe pijn in de hiel. Deze stekende pijn wordt vaak ’s morgens bij het wakker worden ervaren, maar kan ook optreden na langdurig staan of zitten en tijdens het auto rijden. Heb je pijn in de hiel, dan is de kans dus groot dat het hielspoor is. Meer dan 10% van de mensen heeft er wel eens last van gehad en bij vrouwen komt het wat vaker voor dan bij mannen. De meesten zijn tussen de 40 en 60 jaar oud als ze last krijgen van hielspoor.

Zelfhulp hielspoor behandeling

Denk je last te hebben van hielspoor, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts. Echter zijn er ook eenvoudige zelfhulp behandelingen als je nog maar kort hielspoor klachten hebt. Als de klachten al langere tijd aanhouden, of na zelfhulp hielspoor behandeling aan blijven houden, neem dan sowieso even contact op met je huisarts.

Neem om te beginnen rust en doe het rustig aan met sporten. Probeer de voeten even te ontlasten en kies bijvoorbeeld voor zwemmen of fietsen in plaats van hardlopen. Wees ook voorzichtig met lopen op blote voeten op harde ondergronden.

Waarom hielspoor sokken helpen

Hoewel er een groot aantal hielspoor behandelingen zijn, is het een overweging waard om eens hielspoor sokken te dragen. Het is een nuttige aanvulling op het genezingsproces. Bedenk wel dat hielspoor sokken zelf geen genezende functie hebben. Echter bieden onze sokken uit de Plantar-serie verlichting en lichte ondersteuning gedurende de dag. Door stevige compressie uit te oefenen op de voetboog, fungeert de hielspoor sok als ondersteuning voor de peesplaat en het bindweefsel bij de hiel. Hierdoor ontstaat een lichte rek wanneer je niet op de been bent en vermindert de pijn als je weer opstaat.

De compressie kan ook helpen bij het verlichten van ontstekingen, het geven van een energieker gevoel aan de voeten en het verminderen van dikke voeten en enkels. Alles bij elkaar stimuleert de stevige compressie in de sokken het genezingsproces.

Hoe lang moet ik de sokken dragen?

Overweeg om de hielspoor sokken te dragen op de momenten dat u vermoedt het meeste last te krijgen van hielspoor. Voor de meeste mensen is dit ’s morgens vroeg na het opstaan. Dit komt omdat de peesplaat is verkort door rust tijdens de slaap en dan snel wordt belast en stretcht door de eerste stappen die je zet na het opstaan. Door de hielspoor sokken ’s nachts te dragen en eerst wat rekoefeningen te doen voordat je uit bed stap, kan de pijnklachten in de ochtend helpen verminderen.

Gedurende de dag komt hielspoor meestal opzetten bij langdurig staan of zitten, dus de sokken zijn geweldig voor dagelijks gebruik in combinatie met de juiste schoenen voor goede ondersteuning. Kortom; hoe meer je de hielspoor sokken draagt, des te groter de kans dat je verlichting ervaart gedurende de dag. Als de peesplaatontsteking over is, kun je weer overgaan op je normale sokken. Of kies voor het dragen van onze lifestyle compressiekousen om energieker de dag door te komen als je veel moet staan of zitten of onderweg bent.