Zodra de ‘R’ weer in de maand komt, gaan we langzaamaan weer naar de herfst. Voor velen niet het leukste seizoen om naar uit te kijken. De zomervakanties zijn weer voorbij, het wordt weer eerder donker, de grauwe dagen komen er weer aan en de temperatuur gaat weer dalen.  Toch is dit hét ideale wandelseizoen. De temperaturen om te wandelen zijn aangenamer dan in de zomer en de natuur laat zich van een prachtige kant zien. Trek er in de herfst dus gerust eens vaker op uit voor een heerlijke wandeling.

Oh ja! Vergeet je wandelsokken niet!

Ochtenddauw bij zonsopkomst

Op het moment van schrijven is het medio september. We zitten midden in een prachtige nazomer met volop zonneschijn en heerlijke temperaturen overdag. De ochtenden, weliswaar nog fris, beginnen met een prachtige zonsopkomst, terwijl de nevel nog laag boven de grond hangt en de atmosfeer nog vochtig is. Wie in de ochtendspits op weg is herkent het wel, de zon die steeds hoger boven de horizon komt de staan, schijnt door de bomen met prachtige lichteffecten door de ochtenddauw. En niet te vergeten de spinnenwebben, in grote getale aanwezig in de herfst, die ware kunstwerken vormen door de dauw. Wát een plaatje. Deze verschijning komt vaak voor aan het begin van de herfst op een enigszins schappelijk tijdstip om er je bed voor uit te komen op je vrije (weekend)dag. Je moet er even een ochtend uitslapen voor laten schieten, maar je zult er geen spijt van krijgen. Wil je dit betoverende schouwspel in het voorjaar of de vroege zomer aanschouwen, dan mag je halverwege de nacht je wekker al zetten. Ook is de atmosfeer dan vaak wat minder vochtig en missen de talrijke spinnenwebben. Juist daarom is de vroege herfst hét ideale moment voor een verfrissende ochtendwandeling door de natuur.

ochtenddauw herfst

Kleurenpracht

Nederlandse bossen zijn betoverend in de herfst. Dit komt natuurlijk omdat onze bossen voor een groot deel uit loofbomen bestaan, die in de herfst een ware kleurenpracht laten zien voordat ze de bladeren laten vallen. Maak eens een wandeling door een bos en geniet van het gekraak van gevallen bladeren onder je schoenen en de kleurenpracht om je heen. Geel, bruin, oranje, paars, rood… Je wordt er zonder twijfel meteen gelukkig van. De beste periode om te genieten van de herfstkleuren is eind oktober, begin november. Met een beetje geluk is er rond de maandwisseling een aangenaam herfstzonnetje, zodat een wandeling door de bossen een waar feestje is voor je zintuigen. Eindig je wandeling op een (verwarmd) terras of gezellig binnen met een heerlijke kop warme chocolademelk (met slagroom). Je hoeft gelukkig geen schuldgevoel te hebben, want je hebt je portie beweging immers al gehad.

Paddenstoelen spotten

De herfst is de ideale periode om paddenstoelen te spotten. De ene nog mooier dan de andere. En je hoeft er niet perse de natuur voor in, want ook in de stad vind je prachtige exemplaren. Neem eens een spiegeltje mee en ga met de kinderen op pad om paddenstoelen te spotten. Met het spiegeltje kun je de onderkant van de paddenstoelen bekijken. Zie je aan de onderkant kleine gaatjes? Dan is het een buisjeszwam. Is de onderkant  geribbeld? Dan is het een plaatjeszwam.

Culinair genieten tijdens het wildseizoen

De herfst is het wildseizoen, een van de mooiste seizoenen voor culinair Nederland. Het culinaire wildseizoen start zodra half oktober het jachtseizoen begint. De periode eindigt zo rond de kerstdagen. In deze periode vind je bij het merendeel van de Nederlandse restaurants verscheidene wildgerechten op het menu zoals fazant, haas, wild konijn, wilde eend of wildzwijn. De wild gerechten gaan natuurlijk uitstekend samen met een heerlijke herfstbok. Ervaar en proef de herfst op zijn best door na een gezonde wandeling door het bos vol kleurenpracht te eindigen met een warm ontvangst bij een van de wildrestaurants. Je ervaart het wildseizoen op zijn best in populaire wildregio’s als de Achterhoek, Veluwe, Twente en Zuid-Limburg.

wild eten wildseizoen

Opladen voor de winter

Wie er in de herfst regelmatig op uit gaat voor een wandeling laadt zich letterlijk een beetje op voor de aankomende winter. Adem frisse lucht in, geniet van de kleuren om je heen en neem nog wat vitamine D op nu de zon nog iets aan kracht heeft. Het houdt je cortisol (stresshormoon) level op peil en bovendien maak je endorfine (gelukshormoon) aan. Regelmatig wandelen in de natuur helpt de welbekende najaarsdip voorkomen.

Auteur Martijn