Bij een trombosebeen wordt geadviseerd om Therapeutische Elastische Kousen (TEK) te dragen. Deze compressiekousen, ook wel steunkousen genoemd, moeten echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en dienen altijd in overleg met de behandelend arts of specialist te worden gedragen. Omdat we wel eens de vraag krijgen of onze Sockwell compressiekousen geschikt zijn bij (het voorkomen van) een trombosebeen, gaan we er in deze blog verder op in.

Naast het gebruik van bloedverdunners wordt vaak geadviseerd om voor een bepaalde periode therapeutische elastische kousen te dragen na diep veneuze trombose (trombosebeen) om de kans op posttrombotisch syndroom (PTS) te verkleinen. Tevens worden ze ingezet bij de behandeling van het posttrombotisch syndroom zelf om klachten te verlichten. PTS is een chronische aandoening aan de aderen (en omliggend weefsel) van het been of de arm. Het stolsel dat in de arm- of beenaderen is ontstaan kan de aderkleppen aantasten, waardoor het bloed makkelijk kan terugstromen. Het bloed blijft achter in de ader en kan terechtkomen in de omliggende weefsels. Dit kan op den duur klachten veroorzaken zoals vocht in het been (oedeem), spataderen, een zwaar vermoeid gevoel of pijn in de benen en soms zelf moeilijker te genezen wonden aan het been. PTS ontstaat bij 20 tot 50 procent van de patiënten die een trombosebeen hebben gehad. Het syndroom is een chronische aandoening welke niet meer te genezen is. Daarom is er alles aan gelegen om PTS te voorkomen. Ernstige PTS kan de kwaliteit van het leven namelijk behoorlijk beïnvloeden.

Wat is een trombosebeen?

Bij Diep Veneuze Trombose (DVT) raakt er een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Vaak gebeurt dit in het onderbeen. Men spreekt dan van een trombosebeen. Het bloedstolsel ontstaat door een ophoping en samenklontering van vaste bloeddeeltjes, die uiteindelijk een bloedvat kunnen afsluiten. Het gebeurt eigenlijk als het systeem tussen stolling en antistolling uit balans is geraakt. In het bloed zitten stoffen die zorgen voor stolling. Dit zorgt ervoor dat het lichaam snel een stolsel aanmaakt zodra we een wondje hebben, om de bloeding te stoppen. Zo gauw het bloeden is gestopt, stopt ook de stolling en wordt een overtollig stolsel weer afgebroken. Bij trombose gaat het mis met de balans in dit systeem. Het bloed stolt terwijl er geen wond is of blijft stollen terwijl de wond al dicht is. Er zijn drie factoren die vervolgens een rol spelen bij verstopping van het bloedvat, oftewel veneuze trombose. Het kan een verslechterde toestand van de vaatwand zijn, een vertraagde bloedstroom door bijvoorbeeld lang staan of zitten of een veranderde samenstelling van het bloed door bijvoorbeeld een zwangerschap of ziekte.

Als een bloedvat in het been verstopt raakt door trombose, dan kan het bloed niet meer terugstromen naar het hart met als gevolg dat het onderbeen rood, pijnlijk en dik wordt. Wanneer er zo’n bloedpropje losschiet en wordt meegenomen door de bloedstroom en daar vervolgens in een kleiner vat van bijvoorbeeld de longen of hersenen terechtkom en afsluit, zal het achterliggende weefsel niet meer worden doorbloed met alle gevolgen van dien. Voor een uitgebreide uitleg over trombose verwijzen we je graag naar de website van de Trombosestichting Nederland.

Symptomen trombosebeen

Zoals hierboven al benoemd, komt diep veneuze trombose vaak voor in het onderbeen. De volgende symptomen zijn bijna altijd aanwezig bij een trombosebeen:

• Een vrij snel optredende zwelling van één been;
• Een zwaar gevoel of pijn in het been;
• Een rode tot blauwachtige verkleuring van het been;
• Een lichte temperatuursverhoging;
• Een strakgespannen huid van het been;
• De huid is vaak rood en glanzend met gestuwde oppervlakkige aderen.

Bij een trombosebeen kan het bloed niet meer wegstromen en zwelt het been op met vaak roodkleuring en pijnklachten. Omdat een trombosebeen kan leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie, waarbij de bloedprop in de longen terechtkomt, is het zeer belangrijk om altijd direct contact op te nemen met je huisarts als je de symptomen constateert.

Klachten die minder vaak voorkomen en ook kunnen duiden op bijvoorbeeld zweepslag, zijn een wit been, een zeer pijnlijk been, een gevoel als bij zweepslag in de kuit of pijn in de benen bij lopen, die afneemt bij stilstaan. Neem daarom ook bij deze klachten altijd contact op met je huisarts.

Oorzaken trombosebeen

Veel voorkomende factoren die de kans op een trombosebeen vergroten zijn:

• Langdurig stilzitten of liggen door bijvoorbeeld een zittend beroep of bij ziekte
• Vliegreizen langer dan 5 uur (reizigerstrombose)
Zwangerschap
• Gebruik van de anticonceptiepil
• Slechte levensstijl, zoals roken en ongezonde voeding
• Erfelijkheid
• Lange tijd niet gebruiken van arm of been door bijvoorbeeld een botbreuk
• Operaties

Een verhoogde kans op trombose is er door een optelsom van factoren, bijvoorbeeld als iemand met een erfelijke afwijking een operatie moet ondergaan en daarna bedrust moet houden. Het vertraagt namelijk de bloedstroom. Of als iemand met een erfelijke aandoening begint met de anticonceptiepil, wat de samenstelling van het bloed veranderd.

Voorwaarden Therapeutische Elastische Kousen

Therapeutische elastische kousen bij trombose moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Vaak krijgt men een steunkous aangemeten die past bij de persoonlijke situatie. Meestal gaat het dan om compressieklasse 3 en 4. Deze compressieklassen mogen ook niet op de vrije markt worden verkocht. In lichte gevallen volstaat compressieklasse 2. Dit type steunkous kan worden aangemeten, maar is ook vrij verkrijgbaar en geschikt voor iedereen. De therapeutische elastische kousen moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De kousen moeten zijn voorzien van gradueel afneembare compressie. Dit wil zeggen dat de druk vanaf de enkels afneemt tot aan de knie. Dit type drukverloop zorgt voor de meest optimale ondersteuning voor een optimale bloedsomloop vanuit de onderbenen, terug naar het hart. Een tweede voorwaarde is dat de kousen een goede pasvorm hebben, die goed aansluiten op de voet, de enkel en het been. Ze mogen niet te los zitten, want dan is de werking van de compressie niet efficiënt, maar ze mogen ook te veel druk geven of knellen. Een laatste voorwaarde is dat ze een bepaalde mate van druk, oftewel compressie moeten uitoefenen op de benen.

Voordat je zelf compressiekousen gaat aanschaffen voor de behandeling van trombose, overleg dit altijd eerst met je behandelend arts of specialist.

Sockwell Klasse 2 compressiekous

Hoe compressiekousen kunnen helpen

Het dragen van therapeutische elastische kousen wordt aangeraden omdat ze op de lange termijn vermoeidheid, zware en pijnlijke benen en een gezwollen been helpen voorkomen. Door het dragen van compressiekousen na een trombosebeen, wordt tevens de kans op het krijgen van het posttrombotisch syndroom verkleind.

De compressie in de kousen helpt het bloed vanuit het been omhoog te stuwen. Het optimaliseert de bloedsomloop. Tevens leidt het tot een afname van zwellingen en oedeem en dragen ze bij aan een efficiëntere werking van de kuitspierpomp. Het is erg belangrijk dat de compressiekousen gedurende de behandelperiode dagelijks worden gedragen. Draag ze echter niet tijdens het slapen, omdat de druk op de aders dan veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht overwonnen hoeft te worden.

Hoe lang de draagduur moet zijn, gebeurt in overleg met de behandelend arts. Meestal gaat het om een periode van 6 maanden tot 2 jaar. Patiënten die reeds symptomen hebben van een posttrombotisch syndroom (PTS), zullen ze – in overleg met de arts of specialist – moeten blijven dragen zolang klachten aanhouden.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans op trombose te verkleinen is het allereerst belangrijk om in beweging te blijven en een gezonde levensstijl aan te houden.

Sockwell klasse 2 compressiekousen zijn voorzien van een druk van 20-30 mmHg en voldoen hiermee aan de compressieklasse 2 (ccl2). De druk neem af vanaf de enkels (30 mmHg) tot net onder de knie (20 mmHg). Door de slimme breitechniek en het gebruik van onder meer stretch nylon, sluiten de compressiekousen goed aan om de voeten, enkels en benen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en pasvormen (modellen voor normale of brede kuiten).

Sockwell compressiekousen zijn geschikt om de kans op een trombosebeen te reduceren. Met name in situaties zoals hierboven beschreven bij “Oorzaken trombosebeen” is het aan te raden om regelmatig compressiekousen te dragen. Ze bieden verlichting van klachten en geven je een energieker gevoel.

Heb je een trombosebeen of een verhoogde kans hierop, PTS en/of het advies gekregen om therapeutische elastische kousen te dragen die niet aangemeten hoeven worden, dan zijn klasse 2 compressiekousen van Sockwell zeker het overwegen waard. Overleg altijd eerst met de behandelend arts of specialist of een Sockwell compressiekous in jouw situatie geschikt is. Zo ja, dan heb je bij Sockwell een ruime keuze aan modieuze kleuren en prints. Een hoog draagcomfort voor dagelijks gebruik is te danken aan een unieke materialenmix met hoogwaardige, natuurlijke materialen. De combinatie van de fijnste merinowol en bamboe staan garant voor een aangenaam voetklimaat en zeer goede vocht absorberende eigenschappen.

Onze compressiekousen, ook verkrijgbaar in compressieklasse 1, zijn ideaal voor dagelijks gebruik voor iedereen die veel lang moet staan of zitten, tijdens een lange vlieg- of auto- of busreis, tijdens een zwangerschap, voor iemand die last heeft van onrustige of vermoeide benen, tijdens het sporten, wandelen of fietsen, voor iemand die snel last heeft van spataderen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voor ieder wat wils zit er een kleur of dessin tussen, voor zowel dames (maat 35-38 of 39-43) als heren (maat 39-43 of 44-47).

Bron: Trombosestichting Nederland