Feestmaand december is weer begonnen. De maand van gezelligheid, extra tijd doorbrengen met familie en vrienden, overal kerstversiering en lampjes, Netflixen en natuurlijk lekker en veel eten. Hoewel het dit jaar allemaal wat anders zal verlopen geven we je toch een paar tips om de feestdagen gezond door te komen.

Uit recent onderzoek is gebleken dat we dit jaar met zijn allen gemiddeld ongezonder zijn gaan leven als gevolg van het coronavirus. Juist een gezonde levensstijl versterk ons immuunsysteem en maakt ons beter weerbaar tegen corona. En met de feestmaand voor de deur zijn we geneigd nog ongezonder te leven. Daarom geven we in deze blog graag tips om de feestdagen toch zo gezond mogelijk door te komen.

December is zo’n maand dat we een stuk meer eten dan normaal en over het algemeen toch wat meer binnen blijven. En dit jaar zijn we door de corona maatregelen nog meer aan huis gekluisterd dan andere jaren. Het is daarom extra belangrijk er bij stil te staan om gezond de feestdagen door te komen. De verleiding is momenteel immers groot om ongezond te gaan leven. Niet zo gek met alle lekkernijen die we voorgeschoteld krijgen. Al in oktober zijn de schappen met chocoladeletters, kruidnoten en speculaas niet te missen in supermarkten. En wees eerlijk, de verleiding om wat mee te pakken is elke keer toch wel erg groot. En dan komen de kerstdagen en oud en nieuw met al het lekkere eten en de oliebollen. En nu hebben we het nog niet eens gehad over de alcoholische versnaperingen. Nee, niet zo gek dat we bijna allemaal aankomen tijdens de feestdagen.

Gezond eten tussen de feestdagen door

De daadwerkelijke feestdagen duren niet de hele maand december. Tussendoor zijn er nog genoeg normale dagen. Ga deze dagen voor de gewone Hollandse pot met aardappelen en groente. Eet je dit normaal ook niet, probeer dan wel zo gezond mogelijk te eten en de vitamines binnen te krijgen. Kies ook voor gezonde tussendoortjes zoals fruit in plaats van chocoladeletters, kruidnoten of kerstkransjes. Maar probeer in ieder geval niet te denken van “ach, het is december, nu mag ik lekker ongezond eten en blijven snacken“. Las tussendoor gerust eens een genietmomentje in, bijvoorbeeld in het weekend, maar probeer de verleiding van al het lekkers te weerstaan. Handige tip hierbij is ook om niet te veel aan december lekkernijen in huis te halen, zodat je ’s avonds op de bank niet in de verleiding komt om toch weer een zak kruidnoten of chips open te trekken. Kies op zulke momenten eens voor bijvoorbeeld druiven of snacktomaatjes. Toch wat te snaaien, maar wel gezond.

Vol? Blijf niet opscheppen

En dan bedoelen we natuurlijk niet opscheppen over hoeveel je wel niet op kunt, maar met eten op je bord scheppen. Zit je vol en liggen er nog veel verleidingen voor je op de mooi gedekte kersttafel? Weest dan sterk voor jezelf en realiseer je dat je vol zit. Ga niet nog eens opscheppen omdat het allemaal zo lekker is. Houd met het hoofdgerecht ook rekening dat er nog een lekker dessert op je ligt te wachten in de koelkast of vriezer.

Laat je op zulke momenten zeker ook niet aandringen door anderen met opmerkingen als ‘ach, kan nog best‘, ‘doe toch gezellig mee‘, ‘het is maar 1 keer Kerst’, weggooien is ook jammer‘ en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je kent ze ongetwijfeld allemaal wel. Vooral als je bij anderen te gast bent wordt er verwacht dat alles opkomt. Houd dan altijd in je achterhoofd dat je je niet met tegenzin nog verder volstopt terwijl je al vol zit. Wees zelf ook niet de persoon die anderen aandringt nog wat te eten omdat het zo lekker is of op moet.

Ga voor water

Waarschijnlijk drink je tijdens de feestdagen al wat vaker een lekker biertje of een glas wijn dan normaal. Maar goed voor de lijn zijn ze niet. Kies buiten de feestdagen om dan eens wat vaker voor een glas water in plaats van alcoholische dranken of een frisdrank vol suikers. Water drinken is sowieso altijd goed. Niet alleen met warme dagen, maar ook in de winter. Drink elke dag voldoende water. Een bijkomend voordeel is ook dat je sneller verzadigd raakt als je gedurende de dag genoeg water drinkt. Hierdoor eet je minder en komen de kilootjes er ook minder snel bij op. Als je in de winter niet genoeg water drinkt merk je gauw genoeg als je snel last hebt van een suf gevoel of lichte hoofdpijn, een droge huid/handen en een droge mond. Dit zijn vaak tekenen dat je te weinig vocht binnen krijgt. Door de verwarming wordt er snel veel vocht verdampt, waardoor het belangrijk is ook in de winter veel water te blijven drinken.

Blijf sporten

We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat sporten heel gezond is. Maar toch zijn veel mensen rond deze tijd van het jaar wat sneller geneigd lekker binnen te blijven en op de bank te ploffen. Lekker behaaglijk bij de verwarming of open haard. En het is ook zo gezellig met die kerstboom. Toch is het heel belangrijk om te blijven sporten. In beweging blijven draagt ook bij om niet in die vervelende winterdip terecht te komen. En wees nou eerlijk, hoe fijn is het juist om na lekker actief te zijn geweest een warme douche te nemen en vervolgens in je comfy outfit op de bank te ploffen.

Probeer eens compressiekousen te dragen tijdens en na het sporten. Door compressiekousen te dragen heb je minder snel kans op spierpijn, verzuring en blessures. Ook blijf je langer energiek doordat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. In onze blog over fietssokken staat dit uitgebreid beschreven.

Ga wandelen

Ben je geen lid van een sportvereniging of sportschool, dan kun je er ook voor kiezen om regelmatig een eindje te gaan wandelen. Wandelen heeft tal van voordelen en is laagdrempelig. Het kost niks en je kunt gaan wanneer je wilt. Zet je er even doorheen om te gaan en je ervaart dat je ervan opknapt en dat elke avond een eindje wandelen bijdraagt aan een algeheel energieker gevoel. Een halfuurtje wandelen per dag is al voldoende. Probeer wel stevig de pas erin te houden om meer calorieën te verbranden en je hartslag te laten stijgen. Heb je geen (loop)partner en heb je geen hond om uit te laten? Dan hoef je je echt niet te schamen om alleen te gaan lopen. Niemand zal er raar van op kijken en je zult zien dat je lang niet de enige bent die alleen loopt. Extra bijzonder aan avondwandelingen in december zijn de mooi verlichte tuinen, huizen, winkelstraten en pleinen. En wist je al dat regelmatig wandelen of sporten bijdraagt aan een betere nachtrust? Nog niet overtuigd? Lees meer over alle voordelen van wandelen.

Als je regelmatig langere afstanden wandelt, dan zijn goede wandelsokken een aanrader. Ze helpen niet alleen blaren voorkomen. Sockwell wandelsokken zijn ook voorzien van compressie voor meer vitaliteit, een dikker gebreid voetbed voor extra demping en ze zijn vervaardigd van onder meer merinowol én alpacawol voor uitstekende vocht absorptie en een aangenaam voetklimaat.

Zorg voor genoeg slaap

Ook al heb je lekker kerstvakantie en hoef je niet elke dag vroeg je bed uit, ga toch zo veel mogelijk de normale tijd naar bed als tijdens normale werkweken. Voldoende slaap is immers zeer belangrijk voor een gezond leven. Zorg er ook voor dat je gedurende de dag voldoende daglicht ziet. Slik eventueel extra vitamine D, om het tekort door gebrek aan zonlicht op pijl te houden. Vitamine D tekort zorgt niet alleen voor een neerslachtig gevoel, maar verhoogd ook de weerstand.

Blijf vooral genieten

Gezond de feestdagen doorkomen vergt soms wat doorzettingsvermogen. Wellicht moet je wat streng voor jezelf zijn, maar wees niet té streng voor jezelf. Zie bovenstaande tips als houvast om eens bij stil te staan. Het gaat om een goede balans. Belangrijkste is dan ook om te blijven genieten. Vooral na dit jaar met het coronavirus en alle gevolgen die het al heeft gehad op onze samenleving, is het deze feestdagen extra belangrijk om te genieten. Blijf je natuurlijk wel aan de maatregelen houden. Extra reden om te proberen van de kleine dingetjes waar je normaal niet snel bij stil staat. Ga voor tips hoe je dit kunt doen eens naar deze blog.

Wij wensen je fijne feestdagen en bovenal een goed, gelukkig en gezond 2021!