Dikke enkels en voeten

Veel mensen hebben regelmatig last van dikke enkels en voeten, vooral met warm weer. De kwaal is in principe onschuldig en hangt samen met een verminderde bloedcirculatie in de benen. Wil je graag weten hoe opgezwollen voeten en enkels ontstaan en hoe je er vanaf komt, lees dan verder op deze pagina.

  1. Oorzaak dikke enkels en voeten

  2. Vochtophoping voeten en enkels herkennen

  3. Dikke enkels wegkrijgen

  4. Compressiekousen tegen dikke enkels

  5. Blijven de enkels en voeten dik?

Oorzaak dikke enkels en voeten

Dikke enkels of voeten treden op door een verminderde bloedcirculatie in de benen. Bloed, vocht en afvalstoffen kunnen niet goed meer worden afgevoerd. Dit komt doordat zwaartekracht al het overtollige vocht naar beneden laat zakken. De bloedsomloop verzwakt en laat bloed wat hangen in de lagere delen. Daarbij heeft ook het lymfesysteem meer moeite vocht naar boven te af te voeren. In onze blog over Compressie & Circulatie gaan we hier uitgebreider op in. Doordat vocht in de benen blijft hangen, ontstaat vochtophoping met als gevolg dat de voeten en/of enkels dikker worden. Wees gerust, een verminderde bloedcirculatie in de benen en opgezwollen voeten en enkels zijn onschuldig. Ander verhaal wordt het als ze langdurig dik blijven. Dit kan wel wijzen op gezondheidsproblemen. Het is dan raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Veel mensen krijgen dikke enkels en voeten in de zomer als het warm weer is. Het lichaam kan de warmte dan niet goed meer aan en de aders zetten uit. Hierdoor hebben je bloed en vocht meer moeite om weer uit de voeten te komen en de weg omhoog te vinden naar het hart. Ook lang staan of juist zitten en een lange vliegreis laten je voeten en enkels vaak opzwellen. Ze blijven immers een lange tijd laag, waardoor de zwaartekracht zijn werk kan doen en de werking van de kuitspierpomp dan minder wordt.

Daarnaast hebben mensen met overgewicht of diabetes een verhoogd risico op vochtophoping. Sommige vrouwen hebben er last van door de anticonceptiepil of vlak voor de menstruatie. Tot slot hebben veel medicijnen als bijwerking dat voeten, enkels en onderbenen gaan opzwellen.

Dikke voeten en enkels voorkomen met compressiekousen

Vochtophoping voeten en enkels herkennen

Je merkt gauw genoeg wanneer je last hebt van dikke enkels en voeten. Je schoenen gaan knellen en je ziet dat de voeten en enkels dikker zijn dan anders. Als je nog twijfelt, duw dan eens met je vinger op de huid op de plek van de verdikking. Er blijft dan een putje staan. Verder is het zelden pijnlijk en is de zwelling de volgende dag weer verdwenen.

Dikke enkels weg krijgen

Hoewel het niet pijnlijk is, wil je er liever toch zo snel mogelijk vanaf. Dikke enkels en opgezwollen voeten kunnen soms toch best vervelend zijn, bijvoorbeeld knellende schoenen of slippers. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen om het te verhelpen. Hieronder enkele tips.

Drink voldoende water

Hoe gek het ook klinkt om vochtophoping te verhelpen, toch is veel water drinken een van de beste methoden om van dikke enkels en voeten af te komen. Door veel water te drinken (1.5 tot 2 liter per dag) spoel je het lichaam als het ware door en wordt het overtollige vocht met het nieuwe vocht afgevoerd.

Voorzichtig met zout

Zout zorgt ervoor dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Wees dus voorzichtig met zout en snacks waar veel zout in zit.

Zorg voor voldoende beweging

Bewegen is goed voor de doorbloeding en het activeert de pompfunctie van de spieren in de benen. Het stimuleert de bloedcirculatie en helpt bij het afvoeren van vocht en afvalstoffen. Als je langdurig moet zitten, sta dan regelmatig even op en loop een eindje. Probeer elke 20 á 30 minuten even in de benen te komen. Tijdens een lange vliegreis kun je ook regelmatig even speciale oefeningen doen terwijl je in de vliegtuigstoel zit. Welke oefeningen dit zijn, kun je bij de meeste maatschappijen terugvinden via het infotainmentsysteem of op de kaart met veiligheidsinstructies of magazines die je vaak vindt in het opbergvak in de stoel voor je.

Houd de voeten omhoog

Heb je de hele dag gezeten of juist veel gestaan of gelopen en echt geen zin meer om nog wat te gaan doen? Het helpt dan vaak om de voeten wat hoger te leggen. Het zorgt ervoor dat de zwaartekracht wat minder zijn werk kan doen.

Compressiekousen tegen dikke enkels

Door het dragen van compressiekousen stimuleer je de bloedcirculatie en zorg je ervoor dat vocht in de benen sneller kan worden afgevoerd. Graduele 4-zone compressie in de kousen, afnemend vanaf de enkels tot aan de knie, helpt het lichaam een handje om het bloed en vocht omhoog te stuwen. Dit komt door de druk die de sokken op de voeten, enkels en onderbenen uitoefenen. Bloed, vocht en afvalstoffen hebben zo minder kans in de onderste delen van het lichaam te blijven hangen. Ze worden meer gedwongen hun weg omhoog te vinden en tevens activeert de compressie de werking van de pompfunctie van de beenspieren.

Shop compressiekousen

Blijven de enkels en voeten dik?

Als de zwelling van voeten of enkels niet binnen een paar uur of de volgende dag weg is, of het is pijnlijk, dan is er wellicht meer aan de hand. Soms zijn gezwollen voeten of enkels het gevolg van een aandoening aan het hart, de lever of de nieren. Verder komt verdikking van de enkels en voeten vaak voor door een trombosebeen, slechter functionerende aderen, na een verstuikte enkel of tijdens een zwangerschap. Als je langdurig last blijft houden van dikke enkels, gezwollen voeten of onderbenen, dan is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts.

Trombosebeen

Een verdikking kan ook duiden op een trombosebeen. Bij een trombosebeen raakt een bloedvat in het been verstopt door een bloedstolsel. Er ontstaat dan een vernauwing of zelfs een verstopping van de ader. Dit zorgt ervoor zorgt dat het bloed niet meer goed terugstroomt richting het hart. Een trombosebeen is meestal te herkennen aan een been welke binnen een paar dagen ineens dik, warm, pijnlijk, rood en glanzend wordt. De aandoening is erg gevaarlijk, want de bloedprop (het stolsel) kan losschieten en worden meegenomen door de bloedstroom. Als deze vervolgens in een kleiner vat van bijvoorbeeld de longen of in het hart terechtkomt en afsluit, zal het achterliggende weefsel niet meer worden doorbloed met alle gevolgen van dien. Herken je de symptomen van een trombosebeen, neem dat direct contact op met je huisarts.

Na het krijgen van een trombosebeen wordt geadviseerd om therapeutische elastische kousen te dragen. In enkele gevallen volstaat een kous met compressieklasse 2. Deze zijn geschikt voor iedereen en hoeven niet aangemeten te worden. Je kunt dan kiezen voor een klasse 2 compressiekous van Sockwell. Overleg dit wel eerst even met je behandelend arts of specialist.

Compressiekousen tegen vochtophoping

Slechter functionerende aderen

Aderen die niet goed functioneren kunnen ook verdikking veroorzaken. De druk in de aderen neemt toe, waardoor er vocht door de aderwand lekt. Dit leidt tot vochtophoping. In het begin treden de dikke enkels, voeten en/of benen vooral ’s avonds op. Als de aderen verder verslechteren, dan blijven ze de hele dag opgezwollen. De behandeling bestaat dan uit zwachtels die de zwelling verminderen en door de benen omhoog te leggen. Ook wordt dan geadviseerd regelmatig te bewegen. Als de verdikking weer is afgenomen, dan kunnen elastische steunkousen worden voorgeschreven. Als ze niet door een (medisch) specialist aangemeten hoeven worden, dan zijn Sockwell compressiekousen geschikt.

Zwangerschapsvergiftiging

Vrouwen die zwanger zijn hebben vaak last van opgezwollen voeten. Het is een onschuldige zwangerschapskwaal. Heb je daarnaast echter ook last van hoofdpijn, pijn in de bovenbuik, misselijkheid en zie je sterretjes? Dan kan er sprake zijn van zwangerschapsvergiftiging. Dit is een combinatie van een hoge bloeddruk en te veel eiwit in de urine. Het doet zich meestal voor na de 24e week van de zwangerschap. Herken je de symptomen van zwangerschapsvergiftiging, neem dan altijd contact op met je huisarts of verloskundige.

Door de enkel gegaan?

Dikke enkels en voeten kunnen ook worden veroorzaakt door een verstuikte enkel. Heb je je verstapt en klapt je voet naar binnen, dan kunnen de enkelbanden zijn uitgerekt of ingescheurd. Na een verstuikte enkel wordt de enkel in korte tijd dik. Leg in een dergelijke situatie de voeten omhoog en koel deze met een zakje met ijsblokjes of ice pack. Kun je amper vier stappen zetten of zijn de pijn en zwelling na vier dagen nog niet weg? Neem dan contact op met je huisarts. Je hebt dan wellicht iets gebroken.


Bron: Gezondheidsnet

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen