Je bent waarschijnlijk op zoek naar goede golfsokken of je bent op deze pagina terecht gekomen omdat je meer informatie wilt over de juiste sokken voor de golfsport. We leggen je hier graag uit waaraan goede golfsokken moeten voldoen en waarom de compressiekousen van Sockwell een goede keuze zijn.

Of je nu net gaat beginnen met golf, of al een gevorderd golfer bent, de keuze voor goede golfsokken wordt nog vaak over het hoofd gezien. De meesten denken alleen aan de juiste golfschoenen, golfkleding om er goed uit te zien en die voldoet aan de kledingetiquette en een goede golfset voorzien van de juiste clubs. De sokken krijgen, geheel onterecht, geen aandacht. Toch zijn ze heel belangrijk voor betere prestaties en meer comfort tijdens het golfen. Als je de baan op gaat wil je natuurlijk niet gehinderd worden door allerlei stoorfactoren, met name als je gaat voor een 9 of 18 holes baan.

Het nut van goede golfsokken

Als je gaat golfen ben je lekker actief bezig in de buitenlucht, waarbij je zowel mentaal als lichamelijk bezig bent. Het is een sport waarbij je creatief bezig moet zijn en veel op de been bent. Als je kiest voor 9 of 18 holes sta je veel en loop je met gemak de nodige kilometers. Dan wil je geen sokken aanhebben die niet comfortabel zitten en geen goede pasvorm hebben. Dit gaat namelijk al snel irriteren en je kunt last krijgen van blaren en golfersbenen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want het is van invloed op je concentratie tijdens het spel. Net als goed zittende kleding is het daarom belangrijk om te kiezen voor sokken die gemaakt zijn voor, of geschikt zijn voor golf. Sockwell compressiekousen zijn hiervan een goed voorbeeld.

Optimaal draagcomfort

De beste golfsokken zijn elastisch zodat ze mee rekken tijdens het maken van een swing. Daarbij is het heel belangrijk dat de sokken goed aansluiten om het been en de voet, zonder plooien, dat ze niet te dik zijn en geen voelbare naden hebben. Dankzij de nauwsluitende pasvorm van Sockwell kousen sluiten de golfschoenen goed aan op de voeten en sta je stabieler in je stance voor een betere swing.

Voorkomt vermoeidheid en zwellingen

Wie kiest voor sokken met compressie houdt het langer vol, zonder last te krijgen van zware, vermoeide benen en dikke enkels door vochtophoping. Het voorkomt dat de schoenen gaan knellen en draagt bij aan een betere concentratie op de stance en swing, zelfs na meerdere uren op de baan. Door de compressie in de kousen wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en worden vocht en afvalstoffen uit de spieren sneller afgevoerd. Dit zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de beenspieren. De benen zullen minder snel moe of zwaar aanvoelen en je verkleint hiermee de kans op spierpijn en blessures. Met name door de compressiekousen ook na het golfen nog een tijdje te dragen zorgen ze voor sneller herstel.

Extra steun en stabiliteit

De compressie in de kousen zorgen ervoor dat ze lekker strak om het been en de voeten zitten. Dit draagt niet alleen bij aan een beter contact met je schoenen, maar geeft ook net even wat meer steun bij de enkels en stabiliteit wat bijdraagt aan een zekere stance voor een betere swing.

Aangenaam voetklimaat

Als je een balletje gaat slaan wil je zeker zijn van een aangenaam voetklimaat, ongeacht het weer en het aantal holes. Golfsokken moeten daarom zorgen voor een prettig klimaat voor de voeten in zowel de zomer als winter. Let er bij de aanschaf van goede golfsokken dan ook op of ze gemaakt zijn van materialen die goede vocht absorberende en temperatuur regulerende eigenschappen hebben. We kiest voor compressiekousen van Sockwell hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Dat zit wel goed.

De oplossing voor golfersbenen

Bij golfersbenen, ook wel bekend als wandelbenen, ontstaan er (donker)rode vlekken op de onderbenen. Meestal zijn ze vlak, maar soms treedt er iets een verdikking op. De vlekken verdwijnen vaak weer binnen twee tot drie dagen. Echter kunnen ze onder bepaalde omstandigheden steeds weer terugkomen. De aandoening komt veel voor bij wandelaars die meelopen met wandelevenementen als de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook bij langdurig golfen. Doorgaans komen golfersbenen voor bij golfers van boven de 50.

Het kan een erg vervelende kwaal zijn die zorgt voor jeuk, pijn of een stekend/brandend gevoel. De rode vlekken ontstaan door een ontsteking van de kleine bloedvaten na een langdurige inspanning bij warm weer. De druk op de kleinste bloedvaatjes wordt hoger, waardoor de doorlaatbaarheid van de bloedvaatwandjes toeneemt. Bij oudere mensen zijn de bloedvaten wat kwetsbaarder, waardoor het symptoom met name bij vijftigplussers voorkomt.

Door het dragen van compressiekousen als je gaat golfen, zorg je ervoor dat er geen nieuwe plekken ontstaan. Door de druk die ze uitoefenen op de benen, wordt ervoor gezorgd dat bloed niet blijft hangen in de kleine vaatjes en de druk op de bloedvaten dus niet kan toenemen. De compressie stimuleert een opwaartse druk van het bloed, voor een optimale bloedcirculatie terug naar het hart.

Waarom compressiekousen van Sockwell?

golfsokken sockwell
Sockwell Argyle Heren

Zoals hierboven al uitgebreid is beschreven wat het nut is van goede golfsokken, zijn Sockwell compressiekousen zeer geschikt voor golf. Zoals de naam al aangeeft zijn ze voorzien van compressie. Bij Sockwell heb je de keuze uit klasse 1 met een lichte compressie en klasse 2 met ferme compressie. In principe biedt compressieklasse 1 voldoende ondersteuning tijdens het golfen. Heb je echter de voorkeur voor een stevige compressie of heb je dunne kuiten, dan kun je klasse 2 overwegen.

Een ander belangrijk aspect waarom Sockwell kousen een goede keuze zijn, is het materiaal waaruit de sokken bestaan. Ze zorgen voor een aangenaam voetklimaat, zowel in de zomer als winter. ‘s-Zomers hebben ze een enigszins verkoelende werking en in de winter houden ze je voeten en benen warm. Dit is te danken aan de superfijne merinowol gecombineerd met bamboegarens. Een antibacteriële mix die zorgt voor een perfecte temperatuurbalans en vocht absorptie om de voeten droog en geurvrij te houden.

Stretch nylon in de sokken zorgt voor de elasticiteit en dat de sokken goed aansluiten om de voeten, enkels en onderbenen. Een klein percentage spandex in de sokken zorgt voor extra duurzaamheid en dat de sokken altijd weer de oorspronkelijke vorm aannemen.

Aangeraden door professionals

Caroline Rominger is een professioneel golfster uit Zwitserland. Ze is 8-voudig Zwitsers kampioen en heeft aan diverse internationale wedstrijden meegaan, waaronder de Ladies European Tour. Ze adviseert Sockwell sokken te dragen tijdens het golfen.

caroline rominger golfprof

Golfsokken voor dames en heren

Sockwell Incline Micro

Onze ruime collectie compressiekousen en sportsokken zijn uitermate geschikt als golfsokken. Ze zijn verkrijgbaar voor zowel dames als heren. De collectie sportsokken zijn wat sportiever gestyled en naast kniekousen ook verkrijgbaar als korte sokken. De compressiekousen zijn meer modieus gestyled en geschikt voor smart casual. Met een ruime keuze aan dessins en prints, zit er ongetwijfeld een sok tussen die de perfecte match vormt met jouw golfoutfit. Verder bieden beide categorieën dezelfde positieve eigenschappen en ondersteuning tijdens het golfen. Dus ga je voor sportief of smart casual. Hieronder vindt je een selectie van onze sokken om goed mee voor de dag te komen. Bekijk ook gerust onze volledige collectie compressiekousen of sportsokken.

NB. Met de korte sportsokken ervaar je net als de kniekousen de voordelen van compressie, maar in mindere mate omdat ze niet voorzien zijn van 4-zone compressie tot aan de knie, maar alleen in het voetgedeelte. Ze zijn ideaal als je voorkeur uitgaat naar korte sokken of bij warm weer. In sommige gevallen zijn kousen tot aan de knie ook minder geschikt om te matchen met de gekozen golfkleding. Ook dan zijn de korte sokken de ideale keuze om toch te kunnen profiteren van compressie en de unieke materialenmix van Sockwell.

Hoe zit het met de kledingetiquette voor golf?

Binnen de golfsport wordt veel waarde gehecht aan de kledingetiquette waarmee je op de golfbaan verschijnt. Kies dus voor de juiste sok die past bij je golfoutfit. De kledingetiquette is geen verrassing voor de gevorderde golfer, maar wellicht wel als je beginnend golfer bent die net zijn GVB heeft gehaald en je voor het eerst een balletje wilt slaan op een 9- of 18 holes baan. Hoewel de kledingetiquette in de golfwereld de laatste jaren flink is versoepeld en minder bindend is, zullen veel golfers het niet waarderen als je je niet aan de kledingetiquette voor golf houdt. Voor als je beginnend golfer bent, leggen we kort uit welke kleding je het beste kunt dragen op de golfbaan. Niets zo vervelend als je wilt afslaan bij de tee en je wordt erop aangekeken, omdat je – per ongeluk – de verkeerde kleding hebt gekozen. Wees je er ook van bewust dat de kledingetiquette tijdens het golfen weer anders is dan na het spel als er nog even getoast gaat worden in het clubhuis. Je kunt je beter even opfrissen in één van de kleedkamers en daarna een andere outfit aantrekken. Met smart casual of tenue de ville zit je altijd goed.

Golfkleding heren

Ga voor een nette polo met kraag, al dan niet speciaal ontworpen voor de golfsport. Ook nette overhemden zijn toegestaan, maar of het de meest comfortabele kleding is tijdens de sport is een tweede. Net zoals geldt voor de polo, mogen ze voorzien zijn van lange of korte mouwen. Kies sowieso altijd voor een kraag. De polo of het overhemd dien je in je broek te dragen. Afhankelijk van het weer en je eigen voorkeur kun je een lange- of korte broek te dragen. Het dient wel een nette (korte) broek te zijn, waarbij de korte broek tot op de knie hoort te vallen.

Golfkleding dames

Ook voor dames is een nette polo met kraagje altijd goed. Dames mogen, in tegenstelling tot heren, ook kiezen voor een mouwloos hemdje, mits deze maar een kraagje heeft. Ook voor dames geldt dat de polo of het hemdje in de broek of rok gedragen dient te worden. Vrouwen mogen er ook voor kiezen om een rok te dragen. Het is geen probleem als deze tot boven de knie valt, zolang het maar niet aanstootgevend of uitdagend is.

Kleuren en prints

Wat betreft kleuren zijn er geen strenge regels. Je kunt kiezen voor mooie kleuren en bijzondere prints, of het rustig houden. Kies voor waar jij je prettig bij voelt. Zorg er wel voor dat je polo, overhemd of hemdje een goede match vormt met je broek of rokje. Maak het niet te bont. Hetzelfde geldt dus ook voor de sokken. Kies voor een matchende kleur en ga niet voor een te opvallende opdruk. Houdt het ingetogen door te kiezen voor een effen kleur, een rustig gestreept of stippenmotief of ruitjes. Laat de “happy socks” met bananen, palmbomen of andere hippe opdruk maar beter thuis.

Wintertenue golf

In de winter kun je kiezen voor een speciaal golfjack en en extra trui te dragen. Kies dan voor bijvoorbeeld een pullover met daaronder een net overhemd.

Of bekijk onze collectie sportsokken